Gençler için Konya robot ve yapay zekâ çalışmalarında cazibe merkezi oldu

Gençler için Konya robot ve yapay zekâ çalışmalarında cazibe merkezi oldu

Başta arazi ve sanayi tipi Türkiye'nin ilk lisanslı robotları olmak üzere robot üretim fabrikası, yapay zekâ uygulama ve araştırma merkezleri hizmet sektöründe çalışmak istemeyen gençleri Konya'ya çekiyor. İşte haberimizin ayrıntıları.

Konya sanayi 1980'lerden sonra çeşitli sektörlerde büyük gelişim kaydetti. Bunların arasında makine imalatı, otomotiv yedek parça sanayi, metal döküm, gıda endüstrisi, araç-üstü ekipman üretimi, plastik-ambalaj, araç üstü vinç ekipmanları, imalatı, tarım makineleri, silah sanayi ve ekipmanları ile değirmen makinesi üretimi rekabetçi sektörler olarak öne çıkıyor. Kısa süre içinde ise yenilenebilir yazılım, kodlama, robot teknolojileri ve yapay zeka, enerji, savunma sanayii ve ilaç sektörleri olarak öne çıktı. 2024 yılı Konya’nın Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla paylarına bakıldığında sanayi sektörü %30,9'un çok çok üzerinde gerçekleşti.

KONYA'DA YAPAY ZEKA UYGULA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Konya'da robot üretimi, yapay zekâ, yazılım ve kodlama sanayi üretiminin bir adım ötesine geçti. Kısa süre önce Konya Teknik Üniversitesi Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Merkezin öncelikli hedefleri bu alanda akademik bilgi birikimini artırıcı faaliyetler gerçekleştirmek, toplumsal ihtiyaçlara yönelik projeler ve tezler üretilmesine katkı sağlamak ve Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirecek, ileri teknoloji ürünlerinin üretimine destek olacak çalışmalara katkı sunmak olarak belirlendi.

MERKEZİN AMAÇLARI

Merkezin amaçları ise "Yapay zeka alanında ulusal teknolojik ve bilimsel gelişime katkı sağlamak için araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama yapmak. Toplumsal ihtiyaçların belirlenmesi ve ilgili araştırmacıların bu ihtiyaçlara yönelik çözüm üretecek proje ve tezler üretmelerine katkı sağlamak için gerekli altyapı ve araştırma desteği vermek. İlgili merkezler, üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile iş birlikleri oluşturmak, disiplinler arası çalışmaları koordine etmek" eklinde belirlendi.

TÜRKİYE'NİN İLK ROBOTİK ÜSSÜ KONYA'DA

Konya'da robot üretimi ise yıllar önce başladı. Türkiye'de ve dünyada ilk insansı robot fabrikası Konya'da üretim faaliyetine başladı. Böylece Konya robotik böylece Türkiye'nin robotik üssü haline geldi. Dolayısıyla kentte bu alandaki mühendislik ve AR-GE çalışmalarında adeta bir bilgi bankası oluştu.

GENÇLERE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ALTIN BİLEZİK

Megatronik, bilgisayar, yapay zekâ, kodlama, yazılım ve yeni teknolojiler alanlarında Konya'da üniversiteler ile bu alandaki firmalar ve üretim merkezleri arasında yepyeni bir işbirliği ortaya konuldu. 5 Üniversitenin bulunduğu Konya'da bu alandaki yeni motive edici ve gelecek vadeden birliktelikle gençler robot teknolojileri, yapay zekâ, yazılım ve kodlama konularında doğrudan staj yapıp iş bulabiliyor ve geleceklerini kurabiliyorlar.

KONYA'DAKİ "AKILLI YAŞAM"

Yanı sıra Konya'da tarım ve sağlık alanı başta olmak üzere farklı, gündelik yaşamı kolaylaştırıcı, üretimi artırıcı ve insanlara kolaylık sağlayıcı akıllı sistemler de geliştiriliyor. Bu alanlarda özellikle gençlere önemli istihdam alanları açılıyor. Konya'da Üniversite okumaya gelen bir çok genç ve u alanda çalışma hayatına başlayıp hayatını kurarken, kimileri de kendi robotik, yapay zekâ, yazılım şirketleriyle Konya'daki "akıllı yaşam"a dahil oluyor ve geleceğini kurabiliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN AKLI ŞEHRİ KONYA

Konya bu potansiyelini şehrin her yerinde kullanmaya başladı. Bu çerçevede Konya Büyükşehir Belediyesi "akıllı şehir" projesini hayatı geçirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu projedeki vizyonu "Konya halkı için yaşam kalitesini artıran, yüksek teknolojili sürdürülebilir entegre akıllı sistemler, akademik çevre, Dünya'da akıllı şehir araştırmalarında ön safhalarda yer almak ve diğer belediyeler için yapılacak benzer projeler için proje tecrübesi kazandırmak" olarak kodlandı. Bu tür çalışmalar aynı zamanda istihdam merkezleri olarak da faaliyet ve gelecek sunuyor.

Kaynak:Ali Ulurasba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.