Her an beş parasız kalabilirsiniz: İşte dijital dolandırıcılar akıl almaz yöntemleri
Dijital dolandırıcılık her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl dijital dolandırıcılık yüzünden 16 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Polis dolandırıcılara yakalayamıyor veya yakalayıncaya kadar süre geçiyor ve onlar da işlerini yapmış oluyorlar. Çünkü onlar insanları dijital açıklarından ve akıl almaz yöntemlerle dolandırıyorlar.
AKIL ALMAZ YÖNTEMLER
Dijital dolandırıcılık artık günümüzün meleği niteliğini kazandı. Eski dolandırıcılık yöntemleri yok. Üstelik insanlar teknolojik iknaya daha çok inanıyorlar.
Banka borcundan, gümrük vergisi mesajlarından yapay zekâ ile klonlanmış sesli aramalara, sahte sigorta kampanyalarından sosyal medya şikâyet tuzaklarına kadar tuzaklar sanal dünyada her yerde.
DİJİTAL DÜNYA MAYIN DÖŞELİ BİR ALAN
Dijital dünya mayınlı alan gibi. Özellikle son dönemde Türkiye genelinde artan dijital dolandırıcılık vakaları, vatandaşın güvenlik endişesini en üst seviyeye çıkardı.
Sesli, görüntülü deepfake videolardan sahte, polis, hakim, savcı, sahte hukuk bürolarına ve sahte kargo mesajlarına kadar her alanda dolandırıcılar fırsat kolluyor.
YÜKSEK KAZANÇ VAADİ
Dijital dolandırıcılar insanları en çok yüksek kazanç vadiyle kandırıyorlar. Küçük yatırımcılara ‘yüksek kazanç’ vaadiyle ulaşabiliyorlar. Öncelikle güven kazanılıyor. Ardından para transferi isteniyor. Milyonlarca liralık vurgun yapılabiliyor.
"HEDİYE VEYA İNDİRİM KAZANDINIZ" DENİLİYOR
İnsanlara telefonla ulaşıyorlar. Telefonla ulaşarak “kampanyalı sigorta” ya da “KOSGEB hibesi” kazandığınızı iddia ediyorlar. İnsanlardan evrak masrafı ya da işlem ücreti adı altında ödeme yapmasını istiyorlar.
"KARGONUZU NEREYE BIRAKALIM?" YALANI
Kurye kılığını giriyorlar. İnsanlara “adresinizde yoksunuz, paketi nerede bırakayım” mesajı veriyorlar. Böylece kişisel bilgiler elde ediyorlar.
GÜMRÜK VERGİNİZ ÖDENMED
Yurt dışından ürün sipariş etmiş gibi gösterilen vatandaşlara SMS yoluyla ‘Kargonuz bekletiliyor, vergiyi ödemek için tıklayın’ şeklinde mesajlar geliyor. Linke tıklayan kullanıcıdan kredi kartı bilgileri ya da kimlik detayları isteniyor, ardından bilgileri kopyalıyorlar.
SAHTE HUKUK BÜROSU
“Ara buluculuk dosyanız sonlandı, tüm detaylar için tıklayın” gibi SMS ve e-postalarla insanları kandırıyorlar. Link tıklattırıp verileri ele geçiriyorlar. Yapay zekâ ve sahte çağrı merkezlerini kullanılıyor.
HAKKINIZDA ŞİKÂYET VAR: Kurbanlara "hakkınızda şikâyet var" mesajları atıp korkutuyorlar.
SUÇLUDAN KİMLİĞİNİZ ÇIKTI
Dolandırıcılar, kendilerini polis, banka görevlisi veya savcı gibi tanıtarak kişileri arıyor. Suç işledikleri ya da bilgileri çalındığı yalanlarıyla korkutuyor, kurbandan bilgi ve para talep ediyor. Suçludan kimliğinin çıktığı söylenerek şahsi bilgiler alınabiliyor.
KART BORCU ÖDEME SAHTEKÂRLIĞI
Sosyal medya ve WhatsApp gibi platformlardan borçlulara ulaşan dolandırıcılar tarafından “Kredi kartı borcunuzu biz kapatalım” denerek yüksek miktarda dolandırıcılık gerçekleştiriliyor.
DEEPFAKE DOLANDIRICILIĞI
Gerçek kişiler dijital olarak kopyalanıyor. Sesleri taklit ediliyor. Para ya da bilgi talep ediliyor.
SAHTE DİJİTAL HİZMET
Deneme sürümü görünümü altında kullanıcıları fatura ile karşı karşıya bırakan abonelik tuzaklar bulunuyor.
KURUMSAL OLTALAMA
Dolandırıcılar, şirket hesaplarını ele geçirip zincirleme siber saldırılar düzenleyebiliyor.
SESLİ MESAJ VURGUNU
WhatsApp veya e-Posta aracılığıyla gelen “Ses kaydınız var” mesajlarında bulunan linkler, zararlı yazılımları indiriyor. Kullanıcının bütün verileri ele geçiriliyor..
QR KODLU OLTALAMA: Sahte QR kodlar, kişileri zararlı sitelere yönlendiriyor ya da cihazlara casus yazılım yüklüyorlar.
DİJİTAL DOLANDIRICILARA KARŞI NASIL KORUNULUR?
Uzmanlar vatandaşlardan son derece dikkatli olmalarını, şüphelendikleri anda geri çekilmelerini, daha ileri bir durumda ise ilgili emniyet birimlerini aramaları isteniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.