İŞ-KUR araştırdı: İşte yok olacak iş ve meslekler ve gelecekte popüler olacaklar
Araştırmaya göre, otomasyon ve sürdürülebilirlik odaklı teknolojiler yaygınlaştıkça, büro işçisi ve muhasebe elemanı gibi geleneksel mesleklerde istihdamın azalması beklenirken, yazılım mühendisliği, yapay zeka uzmanlığı ve çevre mühendisliği gibi geleceğin alanlarında ise talebin patlaması öngörülüyor.
İstihdamda Tehlike Çanları Çalan Meslekler
İŞKUR'un araştırması, işverenlerin dijitalleşme ve yeşil ekonomi politikaları nedeniyle bazı mesleklerde geleceğin parlak olmadığını düşündüğünü ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde istihdamın azalmasının beklendiği mesleklerin başında şunlar geliyor:
Büro İşçisi
Abone İşleri Memuru
Satış Danışmanı ve Uzmanı
Beden İşçisi (Taşıma, Yükleme-Boşaltma)
Muhasebe Elemanı
İşverenlerin Dönüşüme Mesafeli Yaklaşımı Dikkat Çekiyor
Araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri de işverenlerin ikiz dönüşüme henüz tam olarak adapte olamaması. Rakamlar, bu alanda kat edilmesi gereken önemli bir mesafe olduğunu gösteriyor:
İşverenlerin
%65,6'sı
dijital dönüşüm uygulamalarını,
%71,8'i
ise yeşil dönüşüm uygulamalarını hiç kullanmıyor.
Daha da dikkat çekici olanı, iş yerlerinin
%85,9'u
her iki dönüşümü bir arada ifade eden
ikiz dönüşüm uygulamalarını hiç kullanmadığını belirtiyor. İşverenlerin
%84,4'ü
ise ikiz dönüşüme ihtiyaç duymadığını
ifade ediyor. Bu durumu, %13,1 ile bilgi birikimi eksikliği
ve
%11,1 ile teknik altyapı yetersizliği gibi nedenler takip ediyor. Maliyet, değişime karşı direnç ve nitelikli iş gücü eksikliği de öne çıkan diğer engeller arasında yer alıyor.
Buna karşın, işverenlerin yaklaşık %85'i önümüzdeki 5 yıl içinde ikiz dönüşümü ajandalarına alacaklarını belirtiyor. Bu durum, dönüşümün kaçınılmazlığının farkında olunduğunu ancak harekete geçmekte zorlanıldığını gösteriyor.
Geleceğin Parlayan Meslekleri ve Aranacak Beceriler
İkiz dönüşüm bir yandan bazı meslekleri tehdit ederken, diğer yandan yeni ve heyecan verici kariyer kapıları aralıyor. İşte meslekler:
Yazılım mühendisi, yazılım geliştiricisi, yapay zeka mühendisi, yapay zeka uzmanı ve veri analisti gibi teknoloji odaklı rollerde büyük bir talep artışı bekleniyor.Çevre mühendisi, geri dönüşüm işçisi ve enerji uzmanı gibi sürdürülebilirlik odaklı pozisyonlar, yeşil ekonominin temel taşları olacak.
Bu yeni döneme uyum sağlamak için çalışanların sahip olması gereken en önemli beceriler ise dijital okuryazarlık, ikiz dönüşüm farkındalığı, adaptasyon ve esneklik, analitik düşünme ve geri dönüşüm bilinci olarak sıralanıyor. MSN
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.