Kabe örtüsüz kalacaktı! O terziler devreye girdi

Kabe örtüsüz kalacaktı! O terziler devreye girdi

Napolyon’un ordularının Mısır’ı işgal ettiği 18. asrın son yıllarında, Kâbe örtüsünün (Kisve-i şerif) Sultanahmet Camii’nde imal edildiği ortaya çıktı.

Napolyon yüzünden Kabe örtüsüz kalacaktı... İstanbul Üniversitesi’nden Ayşenur Erdoğan’ın son araştırmasına göre; Fransız kuşatması başlayınca Mısır’da üretilen Kâbe örtülerinin yenilenmesi riske girmiş.

Bu geleneği sürdürmek isteyen Osmanlı idaresi ise Sultanahmet Camii’nin revaklı avlusunu âdeta bir tekstil atölyesine dönüştürmüş.

Söz konusu araştırmaya göre; camiye ilk etapta 32 tezgâh kurulmuş ve Mehterhane’den getirilen kumaşlarla dokuma yapılmış. Kâbe örtüsü, 1798-1801 yılları arasında tam dört defa tarihî mabedin avlusunda üretilmiş.

Kapı perdesi, anahtar kesesi ve Makam-ı İbrahim örtüsü de meşhur camide imal edilmiş. Mısır, 1801’de Osmanlı kontrolüne tekrar geçtikten sonra kisvenin üretimi Kahire’de devam etmiş.

Ancak daha sonraki dönemlerdeki -mesela Sultan II. Mahmud ve Sultan II. Abdülhamid zamanında- benzer krizler sırasında bu gelenek İstanbul’da kısa süreliğine yeniden canlandırılmış. Türkiye Gazetesi

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.