Konya çocuk dostu kent olarak tescillendi; tema-parklarla çocuklar sağlıklı bir geleceğe hazırlıyor
Konya UNICEF’in çocuk dostu kent kriterlerini uygulayan şeir olarak öne çıktı.
KONYA'DA ÇOCUKLARA YÖNELİK PROJE VE UYGULAMALARI
Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürütülen çocuklara yönelik öne çıkan, fark yaratan kentsel hizmetler şöyle sıralanıyor.
Medeniyet Okulu: Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çocukların anaokulu döneminden başlayarak üniversite hazırlık dönemine kadar olan tüm süreçlerde yanlarında bulunmak, destek olmak için etkinlik, gezi, deneme sınavları, yardımcı basılı kaynaklar vb. gibi programlarla destek olmayı amaçlayan bir proje.
Bilgehaneler: Hizmete açıldığı günden bu yana, binlerce öğrenciye hem milli-manevi eğitimler hem de akademik bakımdan katkı sunacak çalışmalar yürütülmekte.
Lise Medeniyet Akademileri: Bu akademiler, bireylerin ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre özel olarak tasarlanmış eğitim programları sunarak, onları hem meslek seçiminde hem de hayata hazırlık sürecinde yönlendirmeyi hedeflemekte. Akademi kapsamında geziler, sohbetler, sportif faaliyetler başta olmak üzere birçok etkinlik düzenlenmekte. Akademilerin bünyesinde derslikler, kütüphane, divane-mescit, spor ve fitness salonu bulunmakta
Sosyal İnovasyon Ekosistemi Geliştirme Programı: Program kapsamında, toplumsal fayda odaklı proje fikri olan liseli gençler, “Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar”, “İklim Değişikliği”, “Gıda Girişimciliği”, “Şehir ve Trafik”, “Toplumsal Düşünce ve Ortak Akıl” temalarında takımlar halinde programa katılıyorlar.
Lima Sosyal İnovasyon Atölyesi: Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 Temmuz ayında hayata geçirilen Lise Medeniyet Akademisi (LİMA), 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile mezun gençlere
yönelik çeşitli eğitimler, destek programları, atölyeler ve etkinlikler sunmakta.
Konya Bilim Merkezi: Merkez, 7’den 70’e herkese bilimi sevdirmek ve bilimsel merakı artırmak amacıyla faaliyet göstermekte.
Bilim Çocuk Kütüphanesi: “Bilim Çocuk Kütüphanesi” sadece bir kütüphane olmanın ötesine geçerek çocukların okuma ve öğrenme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen, yaşayan bir kütüphane.
Benimle Oynar Mısın? Projesi: Proje, çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen kapsamlı bir çalışma.
Ekranla Oynama Akranla Oyna: Proje kapsamında, özellikle gelişim çağındaki çocukların teknolojiye aşırı maruz kalmasından kaynaklanabilecek geri dönüşü olmayan zararların önüne geçilmesi hedeflenmekte.
Yayıncılık Yaz Okulu “Çocuk ve İlk Gençlik Yayıncılığı”: Her yıl Konya’da düzenlenmekte. Gençlere, yerli ve yabancı uzmanlar tarafından yayıncılık sektörüne ilişkin temel kavramlar ve süreçlere ilişkin eğitimler verilmekte.
Genç KOMEK: Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları kapsamında hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimlerle faaliyet gösteren Genç KOMEK, gençlerin eğitim, öğretim ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayan önemli projelerden biridir. Bu program sayesinde gençler hem öğrenim görüp kendilerini geliştirmekte hem de çeşitli etkinliklerle keyifli vakit geçirme imkânı bulmakta.
Spor Okulları: Spor okulları yılda iki dönem (yaz/kış) olmak üzere hizmet vermekte. 24 farklı branş, 56 spor tesisinde, alanında uzman 107 spor eğitmeni ile binlerce çocuğu sporla buluştu.
Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi: “Yüzme Bilmeyen Kalmasın” projesiyle öğrencilere küçük yaşta yüzmeyi öğretmek amaçlanıyor. Proje kapsamında öğrenciler servisle okuldan alınıp yine servislerle okula bırakılırken her öğrenciye çanta, bone ve havlu verilmekte.
Doğa Kampları: Gençlerin sosyal, kültürel ve sportif alanlarda daha donanımlı bireyler olmalarını desteklemek amacıyla kamp alanlarının sunduğu imkânlar artırılıyor. Doğa kampları, aile kampları ve izcilik etkinlikleri düzenleniyor.
Özel Çocuklar İçin Anne - Kız Kampı: “Anne-Kız Kampı” engelli bireylerin sosyal hayatlarına dokunan önemli bir etkinlik olarak dikkat çekmekte.
Özel Çocuklar İçin Baba - Oğul Kampı: “Baba-Oğul Kampı” engelli
bireylerin sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayan anlamlı bir etkinlik olarak öne çıkmakta.
Bisiklet Şehri Konya: Şehir sakinlerini bisiklet kullanımına teşvik etmek ve çevre dostu ulaşım araçlarına yönlendirmek amacıyla araç otoparkları ve şehrin farklı noktalarına iki katlı yeni nesil bisiklet parkları konumlandırıldı.
Tema Parklar: Çocuk parkları, kentsel yaşamın önemli bir parçasını oluşturmaktadır ve çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayan mekânlar. İçerisinde basketbol ve futbol sahalarının yanı sıra bisiklet ve kaykay pistleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları, fitness istasyonları bulunan parkta ayrıca çocuklar için eğlenceli oyun ve macera parkurları yer alıyor.
Çocuk Meclisi: Çocuk Meclisi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin şehir yönetimine katılımlarını sağlamak, karar alma süreçlerinde yer almalarını teşvik etmek, öz güvenlerini ve temsil yeteneklerini geliştirmek, Türk milletinin milli ve kültürel değerlerini benimsemelerini sağlamak, çevre bilinci oluşturmak ve doğal varlıkların korunmasına yönelik farkındalık kazandırmak gibi amaçlarla faaliyet göstermekte.
“Güvenli Okul Yolları” Projesi: Konya’da, bu proje sayesinde öğrencilerin okullarına güvenle ulaşması sağlanmakta. Proje kapsamında ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerine güvenli bisiklet sürüşü eğitimi verilmekte, böylece hem öğrencilerin bilinç düzeyi artırılmakta hem de sağlıklı ve çevreye duyarlı bir yaşam biçimi teşvik edilmekte.
Yayabüs: Proje sayesinde öğrenciler, belirlenen toplanma noktalarında velileriyle birlikte reflektörlü yeleklerini giyerek, bir otobüs mantığında toplu şekilde yürüyerek güvenle okula ulaşabilmekte,
Okullara Oyun Alanları: Bu proje kapsamında, ilkokul, ortaokul ve liselerin bahçelerine spor sahaları, oyun alanları ve sıra çizgi çalışmaları entegre edilerek öğrencilerin kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanmakta.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.