Konya Ovası'nda kuraklık alarmı! Acil önlem çağrısı yapılıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de açıkladığı üzere, bölgedeki barajların doluluk oranı %10 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Beyşehir Gölü'nün su alım kotunun altına düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sait Gezgin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tarımsal sulama için gölden su alınmasının mümkün olmadığını ifade etti. Buna rağmen, geçen yıl kuraklık nedeniyle bir miktar su alındığını ancak bunun gölün ömrünü kısaltarak daha büyük çevresel felaketlere yol açabileceğini söyledi.
Konya'nın Su Krizine Çözüm Önerileri Geldi
Konya Ovası’ndaki su krizine dikkat çeken Prof. Dr. Gezgin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın getirdiği ürün planlamasına derhal uyulması gerektiğini belirtti. Bölgedeki tarım uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gezgin, şu önlemlerin alınmasını önerdi:
- Mısırın su tüketimi çok yüksek olduğu için bölgedeki ekim alanlarının ciddi şekilde sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.
- Konya Kapalı Havzası'nda hayvancılıkla uğraşmayanların ticari amaçlı yonca üretiminin durdurulması gerektiğini belirtti.
- Altınova, Amasya ve Adapazarı şeker fabrikaları için Konya Ovası’nda yapılan pancar üretiminin 2025 yılında kesin olarak yasaklanması gerektiğini vurguladı. Şu an yılda 90 bin ton pancar üretildiğini, bunun da 20 milyon metreküp su tüketimine denk geldiğini söyledi.
"Konya'ya Kızılırmak'tan Su Getirmek Yanlış"
24 Ocak’ta Selçuklu Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında düzenlenen toplantıda, 2024-2028 KOP Eylem Planı açıklandı. Bu plan kapsamında Konya ve İç Anadolu’da su kullanım etkinliğinin artırılması ve su kayıplarının azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, havza dışından bölgeye su getirilmesi gündeme geldi.
Havza dışı su transferine değinen Prof. Dr. Gezgin, Kızılırmak’tan Konya’ya su getirilmesinin yanlış bir uygulama olacağını savundu. Bu durumda hem Konya Ovası’nın su sorununa çözüm getirilemeyeceğini hem de Kızılırmak Havzası’nda su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Gezgin, su fazlalığı olan tek havzanın Çoruh Havzası olduğunu ve Bayburt civarındaki suyun bir kısmının boru hattıyla Konya Ovası’na taşınması gerektiğini ifade etti. Bu önerinin ilk etapta ekonomik görünmeyebileceğini ancak uzun vadede büyük bir yatırım olacağını belirten Gezgin, Türkiye’nin daha önce Manavgat Çayı’ndan Kuzey Kıbrıs’a su götürdüğünü hatırlattı. Benzer bir projenin Konya Ovası için de uygulanması gerektiğini vurguladı.,
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.