Konya'da veteriner eğitiminde kalite artıyor
Selçuk Üniversitesi ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında veteriner hekimliği eğitiminde önemli bir yere sahip olan klinik beceri uygulamalarının geliştirilmesine yönelik protokol imzalandı. Protokol kapsamında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde bulunan klinik beceri laboratuvarının geliştirilerek veteriner hekim eğitiminde kalitenin artırılması hedefleniyor.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu tarafından imzalanan “KOP Öğrencilerin Klinik Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi” adlı protokol kapsamında veteriner fakültesi öğrencilerinin klinik uygulamalarda kazanacakları becerilerle daha erken dönemde tanıştırılması, hekimlik eğitiminde klinik uygulama saatinin ve daha az canlı hayvan kullanılarak öğrencilerin klinik becerilerinin artırılması amaçlanıyor.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, protokole ilişkin yaptığı açıklamada günümüzde klinik beceri uygulamalarının veteriner hekimlik eğitiminin önemli bir bileşeni olarak pek çok ülkede ve Türkiye’de de uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “Klinik beceri laboratuvarı, veteriner hekimlik eğitiminin ilk temellerinin atıldığı ve mesleki yaşama başlama öncesi cansız hayvan materyalleri üzerinde gerekli uygulamaların yapılabilmesine olanak sağlıyor. Üniversitemiz Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde halihazırda kurulmuş bir laboratuvarımız var. Bu merkezde daha önce KOP İdaresi Başkanlığı destekleri ile alınan ameliyathane görüntüleme sistemiyle eğitimler de devam ediyor. Sunulan yeni projede ise klinik beceri laboratuvarındaki imkanların ileri seviyeye ulaştırılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu da proje kapsamında mevcut klinik beceri laboratuvarının donanımı güçlendirilerek özellikle çiftlik hayvanları üzerinde uygulama yapma imkanının artırılacağını belirtti. Karakoyunlu, “Veteriner hekimlik eğitiminde geleneksel olarak canlı hayvanlar üzerinde yapılan pratiklerin, hayvan refahı ve biyogüvenlik endişeleri nedeniyle simülatörler ve maketler kullanılarak gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede öğrenciler, gerçek operasyonlarda hata yapmadan deneyim kazanabilecek. Proje sayesinde Selçuk Üniversitesinin Avrupa Veteriner Hekimler Birliği (EAEVE) Akreditasyonkriterlerine tam uyum sağlaması, klinik beceri eğitimini dünya standartlarına taşımayı amaçlıyoruz. Ayrıca mezun veteriner hekimlerin KOP Bölgesi’nde istihdam edilmesiyle bölge hayvancılığının ve ekonomisinin desteklenmesini hedefliyoruz” dedi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.