Konya'da hayvanların eti sütü yerli ve milli ama otu İtalyan çimi
Reygras olarak da bilinen İtalyan Çimi geniş yapraklı, çok lezzetli ve
kolay sindirilebilen tek yıllık bazen yüksek rakımlarda iki yıllık buğdaygil yem bitkisi olarak biliniyor.
SÜT VERİMİNİ ARTIRIYOR
Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı Konyalı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılıyor.
Enerji ve protein değeri yüksek olan İtalyan Çimi yeşil ot olarak yedirildiği gibi hem silajlık hem de kuru ot olarak değerlendirilen, iki yıllık diye tanımlanan bir kaba yem kaynağı.
KONYANIN İKLİMİ İTALYAN ÇİMİNİN YETİŞMESİNE UYGUN
İtalyan Çimi iklimi Ilıman olan bölgelerde sonbaharda, kışı sert geçen bölgelerde ilkbaharda ekiliyor.
Ekim zamanı Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Eylül-Ekim ayları, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos sonu Eylül başı ya da Mart-Nisan ayları.
Buğday ekimi için yapılan toprak hazırlığı reygras yani İtalyan Çimi için de uygun.
Uzmanlara göre: Ekim öncesi toprak çok iyi işlenmeli ve ekime hazırlanmalı. Tarla çok iyi tesviye edilmelidir. Ekimden önce ve sonra toprak merdane veya silindir ile iyice sıkıştırılmalı ve düz olmalı. Tohum yatağı düz tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış olmalı. Tohum miktarı dekara 4-5 kg. dır. Sıra aralığı 15-20 cm., ekim derinliği ise 2 cm. civarında olması gerekir.
SULAMA
Çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında topraktaki nemin korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içerisinde az miktarda ancak sık sık sulanır. Genellikle tohumlar ekimden bir hafta sonra çimlenirler. Bitkinin kökünü geliştirmesinden sonra sulamaya toprağın ve bitkinin ihtiyacına göre ve buharlaşma oranına bağlı olarak karar verilir. Özellikle yağmur
yağmayan dönemlerde ve yaz aylarında her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır. Yağmurlama sulama veya salma sulama yapılabilir.
İTALYAN ÇİMİ HASADI
Yine uzmanlara göre: İdeal biçim zamanı çiçeklenme başlangıcıdır. Başaktaki tanelerin süt olum dönemine kadar biçilebilir. Yüksek kaliteli kuru ot elde etmek için genellikle tozlanma devresinde yapılacak biçim en uygundur. 6-7 cm yükseklikten biçilmelidir. İdeal sıcaklık aralığında ekildiğinde 25-35 günde ilk biçime ulaşmaktadır. İlk biçimden sonra yetişme şartlarına.
HAYVANLAR İTALYAN ÇİMİNİ ÇOK ESVİOR
İtalyan Çimi (eygras) bir hayvanın yaşam payı için ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin ve mineralleri bünyesinde bulunduruyor. Bu da sütlük hayvanın sütünü, etlik hayvanın da etine olumlu etki yapıyor. Diğer besin değeri yüksek hayvan yemlerine göre İtalyan Çimi, daha üstün olarak nitelendiriliyor. Bu yüzden de Konyalı çiftçiler bu çimi tercih ediyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.