İkonium mu, Gunya mı, kutsal mı, mutlu mu? Konya'nın adının nereden geldiği herkesi şaşırtacak
Herkes Konya'nın adı ile ilgili bir kaç rivayet biliyor ama Konya'nın gerçekten de adın nerden geliyor?
EFSANELER ŞEHRİ KONYA
Konya'nın adı son derece kadim ve zengin bir geçmişe sahip. Oğuz Türklerin Kınık boyundan gelen Anadolu Beylikleri şeklinde yaşayan Türklerin kurduğu Büyük Selçuklu İmparatorluğun Başkenti Konya, adı eski zamanlardan beri değişmeyen şehirlerden.
Büyük medeniyetin beşiğidir. Efsaneler, şiirleri, masalları ve öyküleriyle zengin bir kültüre sahiptir. Konya’nın adının nereden geldiği konusunda çeşit çeşit görüşler var.
KONYA'NIN ADI İKUWANİYA'DAN MI GELİYOR?
Konya ovasında yer aldığı bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak geçen şehrin lokasyon ve isim benzerliğinden dolayı Konya olduğu düşünülmektedir.[3][4] Bizans döneminde kullanılan İconium ve günümüzde kullanılan Konya adlarının şehrin Hititçe ismiyle olan benzerliğinden dolayı Konya adının İkuwaniya'dan geliyor olması olası olarak nitelendiriliyor.
KONYA'NIN ADIN KOYUN YÖRESİ MANASINA MI GELİYOR?
Konya, isim olarak Luvice “koyun yöresi” manasına gelen Kawana kelimesinin Bizans döneminde İkonium’a dönüştüğü sanılıyor.
GÖNÜL HOŞLUĞU COĞRAFYASI KUTSAL ŞEHİR
Selçukluların ise “gönül hoşluğu” manasındaki “Gunya” ile ilişkilendiriliyor.
Bunlardan ilki “Kutsal Tasvir” anlamındaki “ikon” (Hristiyanlarda Hazreti İsa ve Hazreti Meryem Ananın ya da Hristiyan ermişlerin resimlerinin yapıldığı resimler) kelimenin geldiği yön olarak belirtiliyor.
Başka bir adının geldiği yerse, kente huzursuzluk veren ejderhayı öldüren bir adamın namına yapılan bir anıt üzerine çizilen resimden geldiği söylenmekte. Bu anıt üzerindeki resimde kahramanın ejderhayı nasıl öldürdüğünü anlatan bir resimde var. İşte bu resme verilen addan gelmektedir. Bu resmin adı da “ İkonion” olarak adlandırılmakta.
İkonion adı, icconium’a dönüşürken, Roma döneminde imparator adıyla da farklı şekillerde karşımıza çıkmakta. Bunlarda şu şekildedir; “Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium” olarak görülmektedir. Bizans kaynaklarında ise, “Tokonion” olarak görülmekte ise de bunun yanında başka adlarda karşımıza çıkmakta.
Bu isimler şu şekildedir:
Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia… şeklinde devam ediyor.
ARAPLARIN KUNİYA'SI
Arapların Kuniya olarak söyledikleri şehrimiz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelmiş.
HRİSTİYANLARIN İKONASI
Başka bir görüş ise, Konya’nın adının geliş yeri olarak şu şekildedir. Hz İsa’dan önce 47-50 ve 53 yıllarında Hristiyan azizlerinden St. Paul bu şehri ziyaret etmiş ve burasının önemli bir dini merkez olmuş. Bu sebeple de Hristiyanlar “ İsa’nın tasviri” adına gelen “İkonyum” vermişlerdir. Abbasiler burayı alınca “Kuniye” olarak kullandılar ama Türker bu ismi Konya olarak kullandı.
"BURAYA KONALIM"
Halk arasındaki bir inanışa göre Konya’nın adı altının su olduğu inanışına göre doğudan batıya Rum diyarına giden iki veliden birinin üzerinden geçtikleri Konya’nın suların çekildiğini gören veliler “buraya konalım” demiş ve başka bir veli de “Konya “ diyerek şehrin adı Konya olarak kalmış.
LATİF BİR BÖLGE
Tarihine bakacak olursak eğer, İbrahim Hakkı, Stabon coğrafyasındaki elde edilen bilgiye göre şu şekilde aktarılmakta: “… Aynı cihette yabani eşekler merası, (Onagroboté) adı verilmiş olan haşin ve ârızalı nâhiyefen daha ziyâde şen ve lâtif bölgede, oldukça kalabalık ve küçük bir şehir olan İconium (İcanyom) vardır ki; orada vaktiyle Polemon hüküm sürüyordu. Konya’da Toros Dağları’na hissedilir bir surette yaklaşıldığı görülür ki bu dağlar şimalde Lycaonia (Likaonya), Cappadoce (Kapadokya) ile cenupta Cilicie Trachée (Taşlık Kilikya) arasında sınır teşkil ederler.” olarak vermiş.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.