Kurbanda bir hisse kasap maliyetine mi gidiyor? Bıçak parası cep yakıyor

Kurbanda bir hisse kasap maliyetine mi gidiyor? Bıçak parası cep yakıyor

Kurbanlık alınan yerde kesim ve paketleme ücretsiz verilmiyorsa; kurbanın kesimi, derisinin yüzülmesi, bölünmesi, detaylı parçalanması, araçla taşınması, paketlenmesi ve dağıtılması neredeyse bir kurban hissesine karşılık geliyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaş uygun fiyatlı kurbanlık arayışında. Ancak kesim sonrası süreçlerin doğuracağı maliyetlerin hesabını da yapıyor.

Kurbanlık fiyatları satıcıya göre bu yıl ucuz, alıcıya göre ise pahalı. Ancak kurbanlık fiyatı kadar önemli bir konu daha var. Hayvanın kesilmesinden sofraya ulaşmasına kadar geçen her adım ayrı bir masraf. Şayet kurban alınan yerde kesim ücretsiz değilse; kurbanın kesimi, derisinin yüzülmesi, bölünmesi, detaylı parçalanması, taşınması, paketlenmesi ve dağıtılması neredeyse bir kurban hissesine ulaşıyor.

KASAP MALİYETİ NE KADAR?

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre Bayramda en çok tercih edilen büyükbaş kurbanlıklarda, yalnızca kesim, yüzme ve dörde bölme işlemleri için kasaplar 5.000 TL ile 10.000 TL arasında ücret talep ediyor. Eğer detaylı parçalama da istenirse bu rakam 10.000 TL ile 15.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Küçükbaş hayvanlarda ise kesim ücretleri 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. Belediyeler bu işlemi nispeten daha uygun fiyatlarla, yaklaşık 4.000-5.000 TL karşılığında gerçekleştirse de maliyetler yine de oldukça yüksek.

TAŞIMA MASRAFI VAR

Şayet aracınız yoksa, kurbanın kesim sonrası eve ya da dağıtım noktalarına taşınması için de ücret ödenmesi gerekiyor. Bu alanda genellikle korsan ticari araçlar devreye giriyor. Nakliye hizmeti için küçükbaş kurbanlıkta yaklaşık 1.000 TL, büyükbaşta ise 2.000 TL’ye kadar, yol ücretinin dışında ek maliyeti çıkıyor.

KIYMA ÇEKİMİNİN KİLOSU 30 TL

Etlerin kıyma hâline getirilmesi için kasaplar kilogram başına 20-30 TL ücret istiyor. Ayrıca hayvanın özel bölgelerinin (antrikot, pirzola gibi) ayrılması için de ekstra ücret talep ediliyor. Derin dondurucusu olmayan vatandaşlar ise soğuk hava depolarına yöneliyor. Ağırlıklı olarak kasaplar belli bir ücret karşılığında dondurucularını kiralıyor. Yeni bir dondurucu almak isteyenlerse oldukça yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Bu durum, kesilen etin saklanması için ciddi bir alternatif masraf.

PAKETLEME KAÇ LİRA?

Etleri eşe dosta veya ihtiyaç sahiplerine dağıtmak isteyenler için sağlam poşet, karton kutu ya da saklama kapları gerekiyor. Hijyenik ambalajlar, toplu alımlarda bile ortalama 200-300 TL’yi buluyor. Özellikle köyde ya da piknik alanlarında kesim yapanlar için buz ya da kuru buz gibi soğuk zincir ihtiyaçları da ek bir harcama. Türkiye Gazetesi

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.