Otomobiliniz kaza yaptığınızda 112'yi arayabilecek mi? Araç içi acil çağrı sistemi hayat kurtarıyor

Otomobiliniz kaza yaptığınızda 112'yi arayabilecek mi? Araç içi acil çağrı sistemi hayat kurtarıyor

Uyumlaştırılmış Araç İçi Acil Çağrı Sistemi projesi 112 acil çağrı numarasına bağlı olarak çalışıyor ve kaza anında devreye giriyor. Böylece kaza mahalline ulaşmak ve kazazedeye yardım etmek hayat kurtarıcı şekilde kolaylaıyor.

Uyumlaştırılmış araç içi acil çağrı sistemi hayat kurtarıyor.

112 İLE ENTEGRE BİR SİSTEM

Her gün sayısız trafik kazası yaşanıyor. Bu kazaların bazıları ise yaralamalı ve ölümlü.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2018 tarihinden itibaren tüm araçlar yepyeni ve hayat kurtarıcı bir sistemle donatılmaya başladı.

Yeni sistem Uyumlaştırılmış Araç İçi Acil Çağrı Sistemi projesi olarak biliniyor. Sistem 112 acil çağrı numarasına bağlı olarak çalışıyor. Devreye girdiğinde araç içi acil çağrı sistemi çalışıyor.

SİSTEM TÜRKİYE'DE DE DEVREDE

Araç içi çağrı sistemi Türkiye'de de var. Çünkü Avrupa'daki bu sistem geliştirilmesinin ardından diğer ülkelerin de Acil Çağrı Merkezlerini e-Call çağrılarını karşılayacak şekilde yeniden dizayn edilmesi istendi.

SİSTEME SAHİP OLAN ARAÇLARIN ÖZELLİĞİ

Bu sisteme sahip olan bir araç kaza yaptığında sistem otomatik olarak devreye giriyor ve anında 112 acil çağrı merkezini aranıyor.

ARAÇ OTOMATİK 112'Yİ ARIYOR

112 Acil Çağrı Merkezi, arayan aracın konum bilgisini araçta bulunan GPS ile tespit ediliyor. Araçta bulunan sensörler sayesinde araçta meydana gelen hasarı da yaklaşık olarak hesap edebiliyor.

KAZAZEDELER ACİL ÇAĞRI MERKEZİ İLE GÖRÜŞEBİLİYOR

Çarpma ile birlikte devreye giren sistem sayesinde araç içerisinde bulunan kazazedeler ile Acil Çağrı Merkezinde bulunan görevliler karşılıklı olarak görüşebiliyorbar.

E CALL ALINDIKTAN SONRA NE YAPILIYOR?

E- Call çağrısı alındıktan sonra Acil Çağrı Merkezinde (Polis – Jandarma – Ambulans – İtfaiye ) bulunan tüm görevliler tarafından kaza yapan araca gerekli müdahale yapılabiliyor.

HAYAT KURTARAN SİSTEM AVRUPA İLE DE ENTEGRE

2011–2013 yılları arasında 9 Avrupa ülkesi 112 alt yapısını kullanarak, birlikte çalışabilir araç içi acil çağrı sistemini kurdular. Pilot ülkelerdeki uygulamalar Avrupa Standardizasyon Kurumunun belirlediği standartlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde uygulama birliği sağlanıyor. AB'ye girmeye çalışan Türkiye'de bu sisteme dahil edildi. Ancak her araçta bulunmuyor. İstenmesi haline bu sistem araçlara kurulabiliyor.

SİSTEMİ KİM YÜRÜTÜYOR

Uyumlaştırılmış Araç İçi Acil Çağrı Sistemi 1 projesi Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Romanya ve İsveç tarafından yürütülüyor.

TÜRKİYE SİSTEM İÇİNDE

2013–2015 yılları için Avrupa Birliği tarafından Uyumlaştırılmış Araç İçi Acil Çağrı Sistemi 2 projesine 3 milyon EURO ödenek ayrılmıştı. 1 Ocak 2013 tarihinde 9 pilot ülkeye ilave olarak 6 yeni ülke projeye dâhil edilmişti. Uyumlaştırılmış Araç İçi Acil Çağrı Sistemi 2 projesinin pilot ülkeleri Türkiye, İspanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Danimarka ve Belçika.

Proje, Türkiye adına İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş olup, ASELSAN A.Ş.- TÜRK TELEKOM A.Ş. – TURKCELL - RENAULT- TOFAŞ İçişleri Bakanlığının alt yüklenicileri olarak projede yer almışlardı.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.