Tavuk dönerin yasaklanması gündemde
Konya ve Kocalei'nde yüzlerce kişiyi hastanelik etti.
Tavuk döner faciasının sebep olduğu tehlike her geçen gün büyürken gözler de tavuk dönere çevrildi.
Uzmanlar, tavuk etinin döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilmeye uygun olmadığını açıklayıp tavuk dönerin yasaklanmasının gündeme gelebileceğini açıkladılar.
Besin zehirlenmesinden çok tavuk döner zehirlenmesi var
Son zamanlarda besin zehirlenmesi vakaları en çok tavuk dönerde görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Konya ve Kocaeil'de yaşanan, yüzlerce kişiyi etkileyen tavuk döner faciası ile ilgili Prof. Dr. Levent Doğancı dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Tavuk eti dönere uygun değil
Prof. Dr. Doğancı, Kocaeli'ndeki vakaların odağında yer alan tavuk döner tüketiminin halk sağlığı açısından yüksek risk taşıdığına işaret etti. "Tavuk eti, döner gibi uzun süre dış ortamda pişirilen besinler için uygun bir seçenek değildir" dedi ve ekledi "Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar".
Tavuk dönere yasak gündemde
Ekonomik krizle birlikte artan tavuk eti tüketiminin halk sağlığı risklerini artırdığına dikkat çeken Doğancı, "Tavuk dönerinbirkaç gün saklanıp tekrar ateşe konması gibi uygulamalar, ciddi risk taşır. Bu nedenle tavuk dönerin üretimi ve tüketiminin yasaklanması bile gündeme gelmelidir" dedi.
Bağımsız güçlü denetim merkezleri kurulsun
Türkiye'de besin güvenliğinin denetiminde önemli eksikler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğancı, "ABD'deki FDA gibi bağımsız ve güçlü denetim kurumlarına acil ihtiyaç var. Aynı zamanda salgınlara hızla cevap verecek, CDC benzeri ulusal bir hastalık kontrol merkezinin kurulması da elzemdir" ifadelerini kullandı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.