Yüksek katlı binalar yangın felaketine davetiye mi çıkarıyor? İşte ayrıntılar

Yüksek katlı binalar yangın felaketine davetiye mi çıkarıyor? İşte ayrıntılar

Yüksek katlı binalarda yangın felaketi "geliyorum" diyor. Bir çok binada yangın tedbiri var ancak yine de yüksek binalarda özellikle yangın söndürme konusunda felaketler yaşanabiliyor. İşte sebebi...

Modern şehirlerin oluşması ile birlikte kısıtlı alanların işlevsel kullanılması ihtiyacı ortaya çıkmış ve yüz ölçümü küçük alanlar yüksek binalarla daha çok insanın kullanımına sunuluyor

Yüksek binaların barınma ihtiyacını karşılamak üzere ev ve otel olarak, tedavi edici hizmetlerin bir arada verilebileceği hastaneler ve daha çok kişinin kullanabileceği ofislerin bulunduğu iş merkezleri olarak kullanımı yaygınlaşmakta. Yüksek binaların kullanımının bu işlevsel avantajının yanında bazı güvenlik problemlerini de yanında getirdiği bir gerçek.

2017'DE LONDRA'DA YAŞANAN FELAKET

2017 yılının Haziran ayında Londra’da bulunan Grenfell Kulesi’nde çıkan yangında 72 kişi yaşamını yitirmiştir. Yapılan araştırmalar yangının 4. katta kullanılan bir fırının alev alması sonucu başladığını ve açık bulunan pencereden binanın dış cephesine ulaşması sonucu yayıldığını gösterdi. Alevlerin kontrol altına alınması neredeyse bir gün sürmüştür. Yangının gece başlamış olması facianın büyümesinde etkili olmuştu.

İSTANBUL BEŞİKTAŞTA 152 METRELİK BİNADA YANGIN

2012 yılının Temmuz ayında İstanbul Beşiktaş’ta bulunan 152 metre uzunluğunda, 42 katlı, konut olarak kullanılan binanın dış cephesinde klimaların bulunduğu bölgede yaşanan patlamadan sonra alevler kısa sürede binanın dış cephesine yayılmıştı. ‘Akıllı bina’ olarak adlandırılan binanın alarm sisteminin devreye girmesi sonucu sistem kendi kendini soğutmuş, elektrik ve doğalgaz sistemlerini kapatmış, içeriye ters basınç vererek dumanın ve alevlerin içeriye girmesini engellemişti. Kaçış yolları ve merdivenlerine oksijen verilerek ve bu bölümler aydınlatılarak binanın güvenli ve hızlı şekilde tahliye edilmesi sağlanmıştı. .

2018 yılının Nisan ayında Gaziosmanpaşa’daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yangın çıkmıştır. Yangın, ameliyattan çıkan hastaların bekletildiği servisin çatısında başlamış ve buradan kısa sürede dış cephe kaplamalarına ulaşarak bütün binaya yayılmıştı. Olayda, tahliye edilen hastalardan birisi ambulansla başka bir hastaneye sevk edilirken kalp krizi geçirerek can vermiştir.

İZMİR BASMANE YANGINI

2018 yılının Mart ayında İzmir’in Basmane semtinde bulunan 5 katlı bir otelin 5. katında çıkan yangın sonucu 4 kişi yaralanmıştır. Alevlerden kurtulmak için misafir oldukları otelin beşinci katından atlayan iki kadın da yaralılar arasındaydı.

KARTALKAYA FELAKETİ

Son olay Bolu Kartalkaya'da yaşandı. Yüksek katlı otel binasında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti.

ANKARA'DA 26 KATLI BİNA FELAKETİ

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangında 1'i bebek 3 kişi öldü. Herkes bu olayın son felaket olmasını arzu ediyor.

Ancak ülkemizde yüksek binalarda çıkan yangınlar sonucu çoklu ölümler görülmeye başlandı.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te yer alan yüksek bina tanımı bina yüksekliği 21,5 metreden ve yapı yüksekliği 30,5 metreden fazla olan binaları kapsamakta.

Yüksek katlı binalarda özellikle yangına karı alınacak tedbirler hayati önem taşımakta.

TAHLİYE NE KADAR HIZLIYSA BİNA O KADAR GÜVENLİ

Yüksek binalarda uygulanacak yangın güvenliği stratejileri belirlenirken çözülmesi gereken problem bir zaman problemidir. Binanın yangına dayanıklılık performansı, yangının en yavaş şekilde yayılmasına yönelik olmalıyken binanın tahliyesi en hızlı şekilde yapılabilmesi gerekiyor.

Tahliye için gereken süre ne kadar kısa ise binanın o kadar güvenli olduğu kabul edilmekte

YANGINLARIN ÇIKIŞ SEBEBİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yayınladığı istatistiklere göre, 2017 yılında İstanbul’da çıkan yangınların %34’ü sigaradan, %25’i elektrik kontağından çıkmakta ve bu sık görülen yangın nedenlerini kasıt, kıvılcım sıçraması, ütü ve ocak gibi ısıtıcı aletlerin neden olduğu yangınlar takip etmekte.

BİNA YÜKSEKLİĞİ ARTTIKÇA RİSK ARTIYOR

Bina yüksekliği arttıkça çıkan yangına itfaiye tarafından dışardan müdahale edilmesi zorlaşmakta. Bu nedenle yüksek binalarda yangının yayılmasını önleyecek önlemlerin alınması gerekmekte. Bu yerleşimlerde ortaya çıkacak bir yangın uygun olmayan binalarda bir felakete dönüşebiliyor. Dolayısıyla binaların tasarımı ve kullanımı sırasında alınmamış olan önlemler, olası yangınlarda geri getirilemeyecek hasarlara neden olabilyoir.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.