Akören Konya Büyükşehir Belediyesinin öncü çalışmalarıyla mantar ve susamda markalaştı

Tarihi yönden oldukça zengin olan ve geçmişi de dünyanın en eski kenti olan komşusu Çatalhüyük gibi M.Ö. 7000 yıllara dayanan Akören günümüzde ise Konya Büyükşehir Belediyesinin öncü çalışmalarıyla mantar ve susamda markalaştı
Akören Konya Büyükşehir Belediyesinin öncü çalışmalarıyla mantar ve susamda markalaştı

Anadolu’nun en eski kenti olan Çatalhüyük’e 49 kilometre gibi yakın bir mesafede olan Akören’in geçmişi, M.Ö 7.000-6.500 yıllarına kadar dayanmaktadır. Konya-Akören arasında Hatunsaray yakınlarındaki Gökyurt (Gilistra-Lystra)  Antik Kenti bölgede Roma Uygarlığının önemli bir delili, yine arkolojik epigrafistlerden edinilen bilgilere göre Akçeşme’de bulunan eserler bölgede Bizans Döneminin önemli kalıntılarıdır. Anadolu’nun, Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından Malazgirt Zaferiyle fethinden sonra Anadolu’ya gelen Oğuzların Bayındır ve Kayı Boylarının Akören’i de içine alan bir yerleşim gösterdikleri görülmektedir.

AVREN-AKVİRAN-AKÖREN

Rivayetlere göre buranın gür ormanlarla kaplı ve çok miktarda av hayvanlarının olması nedeniyle “Av Vuran” ile “Av Veren” veya “Ağaç Evreni” anlamına gelen “Avren” olarak adlandırıldığı, çevresindeki yedi viraneden gelen halkın bu günkü yerleşim yerinde toplanması ile “Akviran” olarak adının değişikliğe uğradığı söylenmektedir. 1961 yılında İç İşleri Bakanlığınca Anadolu’daki bazı kasaba ve köylerin topoğrafik ve tarihi durumuna göre adların değiştirilmesi sırasında çıkarılan Kanun gereğince Akviran ismi değiştirilerek “Akören” olarak resmen tescil edilmiştir.

4 Ağustos 1914 yılında Akören Bucak olmuş ve aynı tarihte de Belediye Teşkilatı kurulmuştur. 1953 Yılında Bucak iken adli teşkilat kurulmuş ancak 5 yıl hizmetten sonra 1958 yılında Çumra’ya nakledilmiştir.

İlçenin önemli yerlerinden bazıları; Dağ Sarnıcı Yaylası, Mavi Boğazı, Akören Göleti ve May Göleti, Körpe Seyitler Parkı ile Dolukuyu Parkı'dır. Mayıs ayında Çatören Şenlikleri, Temmuz ayında Kayasu Şenlikleri düzenlenmektedir.

Akören Konya Büyükşehir Belediyesinin öncü çalışmalarıyla mantar ve susamda markalaştı

AKÖREN DEKİ TARİHİ ESERLER

Akören tarihi yönden oldukça zengindir. Yarımca mevkiinde Selçuklular'dan kalma olduğu sanılan bir Sarnıç, Akçeşme mevkiinde mezarlar ve bunlara ait mezar taşları ile Selçuklular'dan kaldığı sanılan bir köprü bulunmaktadır. Akören'in merkezi sayılan Çeşme Camii'nin avlusunda bir su deposu bulunmaktadır. Akören'in kuzeybatısında bir dağda savaş zamanı kazıldığı sanılan, kırk tane bölmesi olduğu bilinen bir mağara bulunmaktadır. İlçedeki en eski yapı 1850 yılında inşa edilen Koca Camii'dir. 1916 yılında yapımına başlanan Koca Çeşme'nin ise Sille'de oturan Rumlarca yapıldığı belirtilmektedir.

AKÖREN MANTAR VE SUSAMDA MARKALAŞTI

Akören’e diğer ilçelerde olduğu gibi özellikle kırsal altyapının iyileştirilmesi, yayla ve mera yollarının ıslahı, küçük ölçekli tarımsal sulama yatırımlarının hayata geçirilmesi ve mevcut tesislerin bakım onarımı konularında önemli destekler veren Konya Büyükşehir Belediyesi, Akören’in mantar ve susamda söz sahibi olmasını sağladı.

Akören Konya Büyükşehir Belediyesinin öncü çalışmalarıyla mantar ve susamda markalaştı

Birlik ve beraberlik halinde çözülemeyecek sorun olmadığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar Akören’de çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Prestij cadde, mahalle yollarının yapımı, parke taşı döşenmesi, iş makinesi desteği, halı saha, şehir konağı, mahalle konağı, kültür merkezi, kamu binalarının bakım ve onarımı, atık su arıtma tesisi, içme suyu ve kanalizasyon hattı yapımı, su deposu bakım ve onarımı, yeni su kuyusu açımı,  mahalle parkları ve tarımsal yatırımlarla Akören’e çok önemli yatırımlar götürdük” dedi.

En temel amaçlarından birisinin kırsalda yaşayan insanların gelirini artırmak olduğunu ifade eden Başkan Altay, Akören’in özellikle mantar üretimi konusunda çok önemli bir noktaya geldiğine dikkat çekti.

Akören’de susamla ilgili de ciddi bir yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Altay, “İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzle birlikte inşallah susam konusunda da Akören’imiz çok önemli bir noktaya gelecek ki tahinin üretildiği bu şehirde susamın tedarikinin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Hem mantar hem de susam konusunda Akören’imizi markalaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.  (SERDAR ERMİŞ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.