Camiler şehrin kalbinde olacak

Camiler şehrin kalbinde olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kesme taş yığma binalara ilişkin imar yönetmeliği düzenlemesi ile geleneksel formlara uygun camilerin inşasını teşvik edeceklerini belirterek "Bunu yapmaya mecburuz, bu bir tercihten öte tarihi bir vazifedir." dedi.

Bakan Murat Kurum’un şehirlerin merkezinde yükseleceğini ifade ettiği camilerden birisi de Konya’da yapılıyor. Millet Bahçesi içerisinde 14 bin 400 kişi kapasiteli selâtin cami, Selçuklu ve Osmanlı mirası, Konya'ya Cumhuriyet döneminde yapılmış önemli bir eser olarak tarihteki yerini alacak. Merkez Cami, Millet Cami ve son olarak Ulu Cami olarak isimlendirilen caminin 2023 yılında tamamlanması öngörülüyor.

"Camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız. Camileri yeniden şehrin ve hayatın merkezinde konumlandırmamız şart" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, camilerin sadece namaz kılma mekanları olarak görülmemesi gerektiğini söyledi

CAMİLER MERKEZ OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, camilerin yeniden şehrin merkezine alınacağını ve şehirlerin cami etrafında şekilleneceğini söyledi. Kurum, "Camilerimiz 'cami' isminin kuşatıcılığına yakışır şekilde, gençleri, kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri ve tüm kardeşlerimizi huzur ikliminde buluşturan bir anlayışla yeniden ele alınmaktadır. Hem mimarlıkta hem de planlamada camilerimiz, sadece namaz kılma mekanları olarak görülmemelidir” dedi.

ESTETİKTEN UZAK CAMİLER

“İslam tarihi boyunca camiler, şehrin merkezini belirlemiş ve şehir planının kurucu öğesi olmuştur” diyen Kurum, “Şehirler cami etrafında şekillenmiş, müminler camileri imar ederken, camiler de müminleri imar etmiştir. Uzun yıllar boyunca bu anlayıştan çok uzaklaşıldı. Camilerimizi şehir planlarımızın merkezine alma noktasında ihmaller oldu. Bu süreçte estetikten uzak, mimari özelliği bulunmayan yapılar ortaya çıktı” diye konuştu.

CAMİDEN KOPUK ŞEHİRLEŞME!

"Biz, camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, “Milli ve manevi değerlerimizin yaşanması ve evlatlarımıza aktarılması açısından camileri yeniden şehrin ve hayatın merkezinde konumlandırmamız şart. Çarpık yapılaşmadan cami mimarisi de nasibini aldı. Bir yerde cami sayısı fazlayken pek çok yerde camilerin sayısı az kaldı. Yeni planlama ile bu dengeyi sağlayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.