DENİZ KUMU KULLANILMIŞ!

DENİZ KUMU KULLANILMIŞ!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin ardından çalışmalar sürüyor. Bölgeye hasar tespiti için giden mühendisler ise yaşanan korkunç felaketin izlerini BBN Haber'e anlattı

YAPILARIN ÇOĞU 2000 ÖNCESİNDE YAPILMIŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesi hasar tespit çalışmasında görevlendirilen Yapı Denetim Mühendisleri Konya ekibinden Burak İnanır ve Osman Önür; Hatay'da ekipler ile birlikte çalışmalarını tamamlayarak Konya'ya döndüler. Sahadaki gözlemlerini gazetemize aktaran Burak İnanır ve Osman Önür, yıkılan birçok yapının 2000 yılı öncesi olduğunu belirttiler. Konuyla ilgili konuşan Burak İnanır, “Teknik olarak binaların yıkılma sebebinin en önemli faktörü yapı malzemelerindeki deniz kumuydu. Yıkılan binaların birçoğu 2000 yılı öncesi yapılardı. Bundaki en önemli faktör deniz kumunun yanında yapısal faktörleri gördük” dedi.

muh-1.jpg

KAÇAK YAPILAŞMA ÇOK FAZLA

Kaçak yapılaşmanın fazla olduğunu belirten Osman Önür ise, “Ruhsatsız ve kaçak yapılaşmadan ötürü 2000 yılı öncesi yapılan binalarda yerle bir olma faktörü üst düzeyde. Fakat bizim gördüğümüz birçok binada kaçak kat çıkma çok olmuş. Bu yapılarda binaya fazla yük bindiği için temeller kaldıramamış. Bu durumda yıkıcı olan depremin etkisini ileri boyuta taşımış” ifadelerine yer verdi.

Ayakta kalan binalar ile ilgili bilgi veren Burak İnanır, “Sağlam ve hasarlı binalarda genelde kozmetik yıpranmalar meydana gelmiş. Duvar, alçı bölmeler, camlar, kapı ve pencere doğramaları zarar görmüş. Hatay merkezinde orta hasarlı birçok binada oturuma izin verilmesi mümkün değil. Gerekli etüt çalışmalarında şahit olduğumuz noktada binaların neredeyse yeniden yapılması gerekiyor. Bu denli yıkıcı depremlerde ayakta kalan binalar Çelik konstrüksiyon veya ahşap karkas binalar olmuş” şeklinde konuştu.

muh-2.jpg

PERDE DUVAR VE DÜZGÜN İŞÇİLİK

Deprem bölgesinde gözlemledikleri TOKİ binaları hakkında bilgi veren Osman Önür, “Gözlemlediğimiz TOKİ yapıları düzgün yapıldığı için ayakta kalmış. Bunda da en önemli faktör taşıyıcı sistemin perde duvar sisteminin yoğun olması ve düzgün işçilik binaları ayakta kalmasını sağlamış” dedi. Son olarak enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Burak İnanır, “Gözlemlediğimiz birçok noktada enkaz çalışmaları sürerken diğer tarafta zemin etüdü yapılarak yeni yapı çalışmaları sürüyordu. Zemin sıvılaşması ile ilgili Hatay merkezde çok örnek yok. Fakat bu denli yıkıcı depremde kullanılan işçilik ve malzemelerin kötü olması birçok binanın yıkımına sebep olmuş” şeklinde görüş belirtti.*Cihad Alpan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.