Ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?

Ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?

Balık tüketiminin hızla arttığı bu günlerde sofralardaki lezzeti arttırmak için tazeliği kadar seçtiğiniz balık da önemli. Ekim ayında bol ve lezzetli olan balıklar hangisi? Bu dönemde hangi balık lezzet şöleni yaşatır

Havalar giderek soğumasıyla birlikte balık tüketimi de arttı. Özellikle hafta sonlarında soluğu balıkçılarda alan vatandaşlar en taze ve lezzetli balıkları alarak evlerinin yolunu tutuyor. Balıkta dikkat edilmesi gerekenler arasında tazeliği kadar balığın lezzetli olduğu dönem de bulunuyor. Çünkü her balık her dönemde lezzetli olmuyor. Balığın yağlanması, etine dolması çok önemli. “Hamsinin kulağına kar suyu kaçmalı” söylemi de boşa değil. Çünkü deniz suyu sıcaklığı, balık göçleri, balığın beslenmesi gibi faktörler lezzeti etkiliyor.

Peki ekim ayında hangi balık tüketilmeli. Bu ay balıkçıların yolunu tutacak vatandaşların tercihi ve odak noktası ne olmalı?

bar-bun.jpg

PALAMUT ve SARDALYA TERCİH EDİN

Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Bu yüzden bulabiliyorsanız öncelikli tercihiniz palamut olmalı. Ancak palamut bu sene ağlara nadir takılıyor. Barbun ve tekir de balıkseverlere güzel bir ziyafet imkanı sunacaktır. Omega-3 bakımından en zengin balık olarak bilinen sardalya da hem lezzetli hem de bol miktarda avlanıyor. Sardalya severler de ucuza güzel bir balık sofrası kurabilir.

palamut.jpg

BALIĞIN TAZELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder bu yüzden balık alınırken tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş donuk ve mattır. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa da bu özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez.

sardalyax.jpg

PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT

İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok üzücü ama yılda kişi başında sadece 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz? Haftada en az 2 gün mevsiminde balık tüketmeye dikkat edelim.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.