Gündeme damga vuran yöntem: Ponzi dolandırıcılığı ismini nereden aldı?
Ekonomist Özgür Demirtaş, ponzi dolandırıcılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Ponzi Dolandırıcılığı ismini 1920'lerde bu dolandırıcılığı ilk Yapan Charles Ponziden alır" dedi.
Demirtaş, "Ponzi Dolandırıcılığı ismini 1920'lerde bu dolandırıcılığı ilk Yapan Charles Ponziden alır. Kendisi Aşağıdaki resimdeki kişidir.
Sisteme ilk katılanlara, sonradan sisteme YÜKSEK GETİRİ vaadi ile katılanların parası ile ödeme yapıldığı bir sistemdir. Çok bilinen tipik bir Dolandırıcılık türüdür. ABD'de bunun en ünlü örneklerinden biri Bernie Madoff'un kurduğu yüksek kar vaadeden fondur. ABD bu olaylarda CLAWBACK denilen bir yöntem ile çözüme gider. Sistemden para çeken herkesten paralar geri alınır ve ponzi zedelere ödeme yapılır. Ponzi tuzağına düşmemek için ilk yapacağınız şey fazladan getiri vaadlerine kanmamanızdır. Türkiye'de Banker Kastelli, Titan Saadet Zinciri, Seçil Erzan fonu, Çiftlik Bank ve birçok diğer örnekleri diğer ülkelerdeki gibi mevcuttur" ifadelerine yer verdi.
PONZİ DOLANDIRICILIĞI
Dünyada ve ülkemizde belki de yüzyıllardan beri süregelen en önemli suç türü kuşkusuz dolandırıcılıktır. Ancak son yüzyılı aşkın bir süredir dolandırıcılık evrim geçirerek teknolojinin de yardımıyla yeni boyutlara erişmiştir. Sanal dünya, toplumsal medyanın kullanımı, bilgisayar oyunları vb. gelişmeler dolandırıcılığın evrim geçirmesine katkı sağlamışlardır. Özellikle tasarrufların görece düşük olduğu gelişmekte olan ülkelerde, dolandırıcılar uygun atmosfer bulmakta ve olağan koşullardaki getirilerin çok üzerinde getiriler önerilerek yığınlar kandırılmakta ve bu sistem yıllardan beri sürüp gitmektedir. Herhangi bir kuruma, ülkeye veya kişiye bağlı olmayan, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen ve herhangi bir aracıya gerek kalmaksızın doğrudan transfer edilebilen dijital para birimi BitCoin ile birlikte dolandırıcılıkta teknolojinin rolü artmıştır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.