Hac sektörü can çekişiyor!

Suudi Arabistan’ın bu yıl hac ibadeti için 60 bin kişilik kontenjan vermesi bu kontenjanın sadece kendi ülkesindeki vatandaşı tarafından kullanılacağı kararı hac ve umre organizasyon şirketleriyle, hac malzemecilerini zora soktu
Hac sektörü can çekişiyor!

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hac ibadeti sırasında dünyayı etkileyen Kovid-19 nedeniyle alınacak önlemleri açıkladı. Geçen sene çok az sayıda hacı kabul eden ülke bu sene 60 bin kişilik kontenjanın tamamını kendi ülkesi vatandaşı tarafından olacağını duyurdu. Pandemi sebebiyle yaklaşık 2 yıldır hem mevlit hem de diğer dini etkinliklerin azalmasından zarar gören işletme sahipleri Suudi Arabistan tarafından alınan kararın ardından artık önlerini göremediklerini belirttiler.

Hac sektörü can çekişiyor!

İki yıldır hiç iş yapamayan firmalar ayakta kalmak için son kozlarını ortaya koydular. Hennes Tour Konya Şubesi Başkanı Cengiz Dağdeviren, ‘Aşı olanlar hacı olmalıydı” derken, Şura Hac malzemeleri firması sahibi Mehmet Küçüktoka ise, “Sektör çöküş noktasında” dedi.

Hac sektörü can çekişiyor!

DAĞDEVİREN: HACI ADAYLARINA AŞI KRİTERİ GETİRMELİYDİ

Hac ve Umre organizasyon şirketi Hennes Tour  Konya Şubesi Sahibi Cengiz Dağdeviren, sektörün büyük sıkıntılar çektiğini dile getirdi. 2 yıldır hac ve umre organizasyonları düzenleyemediklerini söyleyen Dağdeviren, “Suudi Arabistan hükümeti, bu yıl hac’a katılacak 60 bin kişinin kendi ülkesindeki vatandaşlardan seçileceği kararını aldıktan sonra sektörümüz büyük zorlukla karşı karşıya kaldı. Türkiye’de birçok işletmeye çeşitli destekler verilirken tur şirketleri olarak çoğu desteklerden faydalanamıyoruz. Şu anda sadece Kısa Çalışma Ödeneği desteği alıyoruz.  Hükümetimizden kira ve nakit desteği de bekliyoruz. Bunun yanında kısa çalışma ödeneğini sezon sonuna kadar uzatılması talebimiz oldu” dedi. Dağdeviren, Suudi yetkililerin aldığı kararı değerlendirerek, “Hacı adaylarının seçilmesi konusunda aşı kriteri gelebilirdi. Bu durum ilk yıl olmasa bile şimdi olmalıydı. Gelecek yıl bu uygulamanın olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Hac sektörü can çekişiyor!

KÜÇÜKTOKA: BİTME NOKTASINDAYIZ!

Şura Hac Malzemeleri firması sahibi Mehmet Küçüktoka ise sektörün şu anda çökme noktasında olduğuna değindi. Pandeminin geldiği günden bu yana satışların bıçak gibi kesildiğini söyleyen Küçüktoka, “Hac malzemesi satış sektörü şu anda bitme noktasında. Birçok şehirden ve çevremizden firmaların kapattığı haberini alıyoruz. Birçok işletme de sektör değiştirerek başka iş yapmaya başladılar. Bu durum önümüzdeki dönemlerde çok düzelmeyecek gibi görünmüyor. Çünkü artık insanlar kısıtlı olarak hac ve umreye gidecek. Bu yüzden alışverişlerde en asgari düzeyde olacak. Şu anda bazı destekler alsak da durumun ciddiyeti her geçen gün artıyor. Bu yıl hac organizasyonunun gerçekleşmesiyle ayakta kalmayı başarmış birkaç esnafı da ya kapatmaya ya da sektör değiştirmeye zorlayacak” dedi.   Servet R. ÇOLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.