Hububat sektörü yılı 13 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedefliyor
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, 13 milyar dolarlık yıl sonu hedefini sorunsuz bir şekilde yakalayacaklarını belirterek, gelecek dönemde yurtdışında ilgi gören Türk dizilerine yerel ürünleri yerleştirerek yeni bir ihracat atağına başlayacaklarını söyledi.
İHBİR verilerine göre, hububat sektörü ihracatı ocak- eylül döneminde 8 milyar doları aşarken, İHBİR'in ihracatı da 2 milyar doları geçti.
Hububat sektörü eylül ayında yüzde 20,5 artışla 1 milyar 12 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 9 aylık dönemde de yüzde 28,9 artışla 8 milyar 254 milyon dolara ulaştı. İHBİR'in ihracatı da eylül ayında yüzde 18,7 artışla 254,4 milyon dolara çıkarken, 9 aylık dönemde yüzde 22,6 artışla 2 milyar 67 milyon dolar oldu.
İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, AA muhabirine verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, 13 milyar dolarlık yıl sonu hedefini sorunsuz bir şekilde yakalayacaklarını ifade ederek, gelecek dönemde yurt dışında ilgi gören Türk dizilerine yerel ürünleri yerleştirerek yeni bir ihracat atağına başlayacaklarını dile getirdi.
İşlenmiş tarım ürünleri segmentinde Türk ürünlerinin dünyanın farklı coğrafyalarındaki marketlerde raf bulmaya devam ettiğini kaydeden Taycı, burada Türkiye'nin jeopolitik avantajı ile birlikte kaliteli ve uygun maliyetli üretiminin önemli rol oynadığını belirtti.
Taycı, ihracatçıların kesinlikle rehavete girmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Sektörel ziyaretlere ve fuarlara katılmaya devam etmeli, satın alma görüşmelerini düzenli olarak sürdürmeliyiz. Pandemiyle birlikte ülkemiz lehine oluşan fırsatların normale dönmesiyle bu pazarlardan düşmemeliyiz. Her türlü pazarlama ve markalaşma faaliyetlerine devam etmeliyiz." diye konuştu.
- "Anadolu'nun kendine has lezzetlerinin dizilerin senaryolarına girmesi için senaristlerle görüşüyoruz"
İHBİR yönetimi olarak seçildikleri gün itibarıyla belirledikleri bazı hedeflerin olduğunu hatırlatan Taycı, bu anlamda son dönemde yurt dışında yoğunlukla izlenen Türk dizilerine konsantre olduklarını ifade etti.
Taycı, Anadolu'nun kendine has lezzetleri olan lokum, helva, baklava, pişmaniye ve kahve gibi ürünleri bu dizilerin senaryolarına girmek üzere yapımcılar ve senaristlerle görüştüklerini ve bu konuda ciddi bir yol aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Mesela çok kalabalık bir nüfusun olduğu Güney Amerika bizi çok izliyor. Aynı şekilde Asya Pasifik ve Uzak Doğu pazarlarında izlendiğimiz diziler var. Milli ürünlerimizi bu bölgedeki insanların kafalarına kazımak istiyoruz. Bulgur gibi lezzetli ve doğal bir ürünü tüm dünyada tanıtmak için de çalışmalar yapıyoruz. Baklava, lokum, pişmaniye, kestane şekeri ve tüm şerbetli tatlılarımız ve benzeri bazı ürünlerin tanıtımıyla ilgili faaliyetlerimiz devam ediyor."
Venezuela, Kolombiya, Arjantin, Bolivya, Peru, Honduras, Panama gibi ülkelerde her geçen yıl bir öncekine göre yüzde 10-12 gibi artan bir performans gösterdiklerini söyleyen Taycı, benzer şekilde Tayland, Çin, Hong Kong, Kore, Tayvan, Singapur coğrafyasında da her geçen yıl etkilerinin arttığını vurguladı.
- "Finans ve kaynak noktasında ciddi desteğe ihtiyacımız var"
Taycı, ihracatta olumlu gelişmeler yaşanmasına karşın emtia fiyatlarının çok yükselmiş olması ile birlikte bazı ham maddelerin yol ve navlun sürelerinin uzamasının stok miktarlarını ve buna bağlı olarak işletme sermayesi gereksinimlerini artırdığını söyledi.
Finans ve kaynak noktasında ciddi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu aktaran Taycı, "Bankaların belirlemiş olduğu limitlerin kurlardan dolayı erimiş olması ve bankaların bu limitleri aynı oranda revize etmemesi ciddi anlamda finansman ihtiyacı yaratıyor. Bununla ilgili İhracatı Geliştirme (İGE) AŞ ile Eximbank ve diğer finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Otoriteden bir an önce hızlı aksiyonların alınmasını bekliyoruz." dedi.
Yaklaşık 6,5 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaştığını aktaran Taycı, halen de ulaşmaya devam ettiğini ve Türkiye'nin bu noktada önemli bir hizmet gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
Taycı, "Bugün Mersin'deki hububat bakliyat ticaretimizle, tarımdaki rekolte oranlarımızla ve Rusya-Ukrayna tahıl koridorunun da gelmesiyle birlikte 'Hububat Borsası İstanbul'da olmalı' düşüncesinin arkasındayız. Bununla da ilgili İhracatçılar Birliği'ndeki tüm başkanlarla birlikte otoriteyi de arkamıza alarak lobi çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz." dedi.
Kaynak:Hümeyra KARADAĞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.