Kriz fırsatçıları

Dövizdeki artış gerekçe gösterilerek iğneden ipliğe her şeye zam uygulanırken, gözü doymayan stokçular ise “yok” satarak daha fazla kâr elde etmenin peşindeler
Kriz fırsatçıları

Dünyayı etkileyen küresel krizler ülkemizde de etkili olurken, aç gözlü stokçular krizi fırsata çevirip daha fazla kazanmanın peşine düştü. Dövizde ve akaryakıttaki artışlar gerekçe gösterilerek iğneden ipliğe her şeye zam gelirken tüketiciler bir taraftan fahiş fiyatlarla baş etmenin yollarını ararken diğer yandan ise aradıkları ürünü bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Stokçular iş başında

Döviz hareketliliği ile birlikte her sektörde stokçuluk başladı. Bunlardan bir çoğu elektronik ve araç sektöründe yaşanırken gıda sektöründe de durum farklı değil. Araç piyasasının hızla değiştiği ve 0 araçların galerilere sınırlı sayıda geldiğini kaydeden Abdullah Acıbadem, “Araçlar galerilere sınırlı sayıda geliyor. Bunu birçok markada fırsata çeviriyor. Bazı segmentteki araçlara ÖTV indirimi vurdu. Bununla birlikte bayiler eline gelen araçları piyasaya satmıyor. Ya birilerini üzerinden ya da kendi kurdukları x bir şirket üzerinden araçları daha fazla fiyata satıyorlar. Dün zam yapmaya korkan bayiler bugün gözü kapalı zam yapıyorlar” dedi.

SATICILARA DA SINIRLI SAYIDA GÖNDERİLİYOR

Son dönemlerin popüler marka telefonları için de durumun aynı olduğuna dikkat çeken telefon satıcıları, “I phone marka cep telefonları elimize sınırlı sayıda geldiği için anında tükeniyor. Almak isteyen vatandaşları listeliyor ve ileri bir tarihe telefonun geleceği bilgisini paylaşıyoruz. Durum bizimle alakalı değil. Bize de gönderilmiyor” ifadelerini kullandılar.

BİLGİSAYARLARDA PARÇA STOKÇULUĞU VAR

Bilgisayar satışlarında herhangi bir stokçuluğun olmadığını ancak bilgisayar parça satışlarında stokçuluğa gidildiğini kaydeden Murat Kondu, “Bilgisayar satışlarında ciddi bir yavaşlama söz konusu. Alım ve satım gücü azadı. Alım ve satım gücü azalmasından dolayı herhangi bir stokçuluk söz konusu değil ancak bilgisayar parçalarına erişimimiz sıkıntı oluyor. Sektörümüzde parça stokçuluğu başladı. Ekran kartı, SSD Hard diskler ve yeni nesil işlemcilerde stokçuluk söz konusu” diye konuştu.  Ayşegül Ertul Mıhoğlugil

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.