Kuraklığa dayanıklı tohumlar çiftçiyi sevindiriyor

Konya'da 1914'te "Numune Çiftlik" adıyla temelleri atılan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, geliştirdiği kuraklığa dayanıklı tahıl tohumlarıyla çiftçinin yüzünü güldürüyor
Kuraklığa dayanıklı tohumlar çiftçiyi sevindiriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Orta Anadolu'da çiftçinin en büyük destekçisi kurumlardan biri olarak faaliyet gösteriyor. Bölge illerinde tahıl, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagil, tıbbi aromatik bitkiler, çayır-mera ve yem bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, biyolojik çeşitlilik, genetik kaynaklar ve hayvancılık alanlarında ıslah çalışmaları yapan enstitü, bu çalışmalarla ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Orta Anadolu'da özellikle kurak koşullara dayanıklı ürünler için çalıştıklarını söyledi. Özdemir, "Enstitüde bitkilerin düşük yağışlarda bile verim verme potansiyeli üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu bitkileri ıslah programlarına aktararak, kuraklığa toleranslı, yüksek verimli ve kaliteli buğdaylar, arpalar, yulaflar geliştiriyoruz. En son geliştirdiğimiz kuraklığa toleranslı buğdayımız 'Taner' bu yıl çiftçiye satılacak. 2021 ekim döneminde tarlalara 'Taner' buğdayı serpilecek" dedi.

HAYVANCILIK ÇALIŞMALARI

Özdemir, enstitüde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık üzerine de çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Koyunculukta bölgede 'Akkaraman' ve enstitümüzde geliştirilmiş olan 'Orta Anadolu Merinosu' oldukça önemli. Bunlar bölgeye adaptasyonu çok yüksek olan ırklar. Yine 'Hasak' ve 'Hasmer' diye etçi ırklar da burada geliştirildi. Kuraklığa dayanıklılık çalışmaları için gündemimizde 'Boroola' adında bir koyun ırkı var. Onunla ilgili çalışmalarımız da başlayacak. Bölge için çok önemli olan büyükbaş hayvancılıkta da iklim değişikliğine uyum adına bölgeye adaptasyonu yüksek Montofon ırkı geliştirmek için büyük projemize de başlıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.