Mevlana Çarsı projesinin detayları belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'da toplu açılış töreninde yeni yapılacak Mevlana Çarşısı ve yeni yapılacak projelerin detaylarını anlattı
Mevlana Çarsı projesinin detayları belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya’da Mevlana Çarşısı, Millet Bahçesi, Altın Çarşı Dönüşüm, Alaaddin Cephe İyileştirmesi 1. Etap açılış, Alaaddin Cephe İyileştirme 2. Etap Başlangıç ve Şehit Yunus Mermer Cami toplu açılış törenine katıldı. Bakan Kurum açılışları görüntülü olarak bağlanarak gerçekleştirdi. Bakan Kurum, konuşmasında, “Selçuklunun tezyinatı ile Osmanlının cumbalarını, Cumhuriyetimizin modern dokunuşlarıyla mezcedecek, Yeni Mevlana Meydanı’mızın, Mevlana Çarşımızın, Altın Çarşımızın temellerini büyük bir heyecanla atıyoruz. Hakikaten hepimizi, tüm Konya ve Mevlana âşıklarını heyecanlandıran bu tarih ve kültür projemizi 19.752 m²’lik büyük bir alanda gerçekleştiriyoruz. Yeni Mevlana Çarşı’mızda yeni dükkânlarımızın yanında; süs havuzları, kesme kaya sokakları, harika kent mobilyaları, kapalı otoparkı ve yine medeniyetimizden izlerin hâkim olduğu peyzaj çalışmalarımıza başlıyoruz.

İnşallah buraya gelenler; sadece bir meydanı değil, bir tarihi kent merkezinin havasını, ruhunu teneffüs edecekler, 1000 yıllık bir tarih ve medeniyet birikimine şahitlik edecekler.

Tabi Mevlana Çarşısı’nın temellerini atarken, 12.715 m² alanda Altın Çarşı dönüşüm projesine de, eş zamanlı olarak başlıyoruz. Bu projemizde de; inşallah, yeni işyerleri yapacağız, çevre düzenlemelerimiz olacak, peyzaj projelerimiz olacak. Hak sahibi kardeşlerimizle sözleşmelerimizi imzaladık. İnşallah Altın Çarşı’nın da dönüşümünü en kısa sürede tamamlayıp Konyalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız.

Mevlana Çarsı projesinin detayları belli oldu

Mevlana Çarşımız 30 yıl boyunca, hepimizin, tüm Konyalıların hatıralarıyla, anılarıyla doldu taştı. Helal kazançla, esnaf sohbetleriyle, 7’den 70’e tüm Konyalılar için özel bir anlamı olan, hepimizin, bizzat benim de hatıralarımın olduğu özel bir mekândı. Fakat çarşımız; bugün Konya’mızı, Mevlana Türbesi’ni ziyaret eden milyonlarca misafirimizin ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelmiştir.

Bunun için, Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla birlikte çarşı kültürünü, ahilik davasını yaşatacak, tarih kokacak bir şehircilik projesi hazırladık. Eski Üzüm Pazarı yıllarından, Mevlana Çarşısı olduğu dönemlere kadar on binlerce Konyalının en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan bu mekânda, şimdi inşallah yeni hatıralar birikecek.

Biliyorsunuz; Bakanlık olarak, “Tarihe vefa, geçmişe saygı” sloganıyla; bugün tam 44 ilimizde; 79 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz.

Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin m² alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda; Hz. Mevlana’yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Önce Mevlana Meydanı önünde yapacağımız Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler.

Ardından Aziziye ve Kapu Camilerini ziyaret edecek, Bedesten Çarşısı’na uğrayacak. Akabinde Şükran Mahallesi’nin yeni haline şahitlik edecek Konya aşıkları, yeni çehresiyle Alaattin Tepesi’nde biraz vakit geçirdikten sonra, eski fuar alanında, Kültür Park’ta çayını yudumlayacak.

Mevlana Çarsı projesinin detayları belli oldu

Buradan yürüyerek Anıt Meydanı’na gidecek, orada yer alan Millet Bahçemize de uğrayarak dinlenecekler. Tüm bu projeler tamamlandığında, tamamen yürüyerek, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı hissedebileceğimiz bir kültür, tarih ve medeniyet vadisini Konya’mıza kazandırıyoruz.

Ağaçları, binbir renkli çiçekleri, geniş yeşil alanlarıyla Mevlana Meydanı ve çevresi yeni çehresine kavuştuğunda; İngiltere’de sanatın ve kültürün simgesi Trafalgar Meydanı; Almanya’da özgürlüğün simgesi Berlin Meydanı; Semerkant’ta ilmin ve sanatın simgesi Registan Meydanı; Saraybosna için Tarihi Başçarşı Meydanı neyse; Türkiye için de, dünya için de sevginin, hoşgörünün, vefanın ve vuslatın simgesi Mevlana Meydanı olacaktır.

Yeni Mevlana Meydanımız, Konya’mız, ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.