Mutfakta yangın var

Maliyet artışı gerekçesiyle raflardaki ürünler her geçen gün zamlanmaya devam ediyor. Mevsim sebze ve meyveleri bile 5 TL’nin üzerinde seyrederken vatandaşlar marketten eli boş dönmeye başladı
Mutfakta yangın var

MUTFAK ENFLASYONU

Koronavirüs salgınının küresel çaplı ekonomik ve üretimsel daralmalara yol açması, kurdaki artış ve fırsatçı zihniyet mutfaktaki enflasyonu zirveye çıkardı. Yeni yılda asgari ücret artışını da fırsat bilen satıcıların etiket fiyatlarındaki fahiş artış uygulamaları tepki çekiyor. Mevsimindeki sebze meyvenin bile inanılmaz rakamlara ulaştığından, balığın mutfak tezgahına gelmez olduğundan şikayet eden vatandaşlar isyanda.

YAĞ VE UN İLK SIRADA

Mutfaktaki yangın çerçevesinde bitkisel yağ ve süt ürünlerindeki artış ilk dikkat çeken ürünler oldu. Çiçek yağındaki durdurulamayan yükselişe ilave olarak sektör temsilcilerinden yüzde 20’lik yeni bir zammın sinyali geldi. Geçen yıl 25-30 TL bandındaki ayçiçek yağı 65-70 TL’ye yükselirken yeni zamlarla fiyatın 80 TL üzerine çıkması bekleniyor. Süt ürünleri de yılbaşıyla birlikte zamlanırken etiketler her gün değişmeye başladı.

MEYVE EL YAKIYOR

Salgına karşı vitamin takviyesini  doğal yollarla almak isteyen vatandaşlar manav reyonlarında yüksek fiyat engeline takılıyor. Mevsimindeki portakal ve mandalinanın bile 7-8 TL’ye çıktığından şikayetçi olan vatandaşlar, fiyatları “fırsatçılık” olarak yorumluyor. Sebze-meyve fiyatlarının artış göstermesiyle gözlerin çevrildiği komisyoncular ise fiyat artışının kâr marjından değil, maliyetlerin yükselmesinden kaynaklandığı belirtiyor.

BALIK ATEŞ PAHASI

Bu sene hamsiye uygulanan av yasağı da balık fiyatlarını vurdu. En ucuz balık 30 TL’ye yükselirken kış sofralarının süsü balığa hasret kaldıklarını belirten vatandaşlar, çarşıda pazarda balık tezgahlarını  es geçmeye başladı. Hamsinin olmayışının diğer balık çeşitlerindeki fiyatları yüzde 10-20 arasında artırdığını dile getiren esnaf ise, “Vatandaş 10-15 TL’ye hamsi alıyordu. Hamsi olmayınca diğer balıkların fiyatı pahalı geliyor” dedi. (Servet R. Çolak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.