Peynir ithalatı çözüm değil!

Peynir ithalatı çözüm değil!

Peynir ithalatı üreticilerin moralini bozdu. “Bizim üretimde sıkıntımız yok” diyen sektör temsilcileri, “Yöresel peynirlerimizi tanıtmamız gerekirken, Venezuela’ya peynir göndermemiz gerekirken ithalat yoluna gidiyoruz” diyerek duruma tepki gösteriyor

DEVEDE KULAK AMA…

Venezuela ile yapılan ve resmi gazete yayımlanan Tarım İthalatı Anlaşması’na göre Türkiye Venezuela'dan bin 500 ton peynir ithal edecek. Bu rakam, yıllık 700 bin ton peynir üretimine sahip Türkiye için devede kulak olsa da tarım ve hayvancılık ülkesi için bu alanda yapılan her dış alım sektörün bugünü ve yarını için olumsuz sinyaller verip, moral bozuyor.

GİRDİLER DÜŞÜRÜLMELİ

İthalatın çözüm olmadığını savunan sektör temsilcileri, bunun yerine üreticinin ve üretim zincirinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor. Özellikle hammadde girdilerinin düşürülmesine yönelik adımlar atılması gerektiğinin altını çizen süt üreticileri, “Türkiye süt ve süt ürünü üretiminde sıkıntı yaşamıyor. Yem maliyetleri azaltılırsa tüketiciye daha çok ve daha ucuz ürün de sunarız” dediler.

BU PEYNİRLER TANITILMALI

Türkiye’nin çok özel ve lezzetli peynirlerinin olduğunu belirten üreticiler, “Konya Yeşil Peyniri, Obruk Peyniri, Van otlu Peyniri gibi eşsiz peynirlerimiz var. Bizim ithalattan önce bu nadide ürünleri dünyaya tanıtmamız gerekir” görüşünde. Konya’nın ve Türkiye’nin en önemli peynir üreticilerinden Berberoğlu Süt’ün işletmecisi Mehmet Rıza Özsakal da BBN Haber’e yaptığı açıklamada, “Aslında bizim oraya gidip süt ürünleri satmamız lazım. Çünkü burası bizim için güzel bir pazar” dedi.

KENDİ AYAĞIMIZA SIKARIZ!

Piyasaya sokulacak yeni ürünün rekabeti ve dolayısıyla kaliteyi arttıracağını belirten ancak ithalatın iç piyasaya yönelik sıkıntılarına dikkat çeken Özsakal, “Yeni ürün piyasaya düzen getirir; ancak kendi ürettiğiniz hali hazırdaki ürünlere tam manasıyla piyasada talep gördürmüyorsanız bunu üreten firmalar prezantabl bir şekilde çalışamıyorsa getirdiğiniz ithal ürün ülkenize bir baltalama olur. Durum böyleyken dışardan ürün getirilmesi kendi ayağına sıkmak olur” diye konuştu. BBN ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.