RAMAZAN AYINDA SOFRALARDA 'ET' HAYAL OLACAK

Yeni yıl ile birlikte et fiyatlarına gelen peş peşe zamlar sonrası et giderek “ulaşılamaz” bir ürün haline gelirken vatandaşlar bütçeleri doğrultusunda beyaz ete yöneldi.
RAMAZAN AYINDA SOFRALARDA 'ET' HAYAL OLACAK

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte et ürünlerindeki fiyat artışın süreceği öngörülüyor

KARGAS ET FİYATLARI ARTIYOR

Ete zam üstüne zam geliyor. Yem başta olmak üzere temel girdilerde yakın bir dönemde çok önemli fiyat değişimleri yaşanmamasına rağmen et ürünlerinde fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Sektör temsilcileri yaklaşan ramazan ayıyla birlikte yeni zamlar da bekliyor. Et fiyatlarının her hafta güncellendiğini belirten kargas et dağıtım firmaları geçtiğimiz ocak ayından bu yana % 65'lik bir artış olduğunu kaydetti. Dağıtım firması yetkilisi, "Et fiyatlarındaki artış devam ediyor. Son bir aydır fiyatlarda çok küçük değişiklikler oldu. Deprem bölgesinde acil kesim yapılan hayvanlar piyasayı rahatlattı. Depremin et fiyatlarına bir etkisi yok, ancak yıl başından bu yana fiyatlarda çok ciddi artışlar yaşandı. Ocak ayından önce 96 lira olan kargas et 170 lira bandına yükseldi. İthal et getirme durumu vardı fakat konu ile ilgili bir gelişme olmadı. Ciddi bir arz sıkıntısı var. Deprem bölgelerinde acil kesimler oldu. O kesimler et piyasasını bir nebze de olsa hafifletse de fiyat artışları devam ediyor. Süt fiyatları daha önce düşük olmasından dolayı kesimlik birçok hayvan gelmişti. Fakat süt fiyatlarındaki artış inek kesimlerinin önüne geçti. Piyasaların 2 ila 3 yıl arasında ancak eski düzenini gireceğini ön görüyoruz" dedi.

et-urunlerii.jpeg

MALİYETLER ARTTI

Konu ile ilgili açıklama yapan Özyüksel Kasabı işletme sahibi Celal Özyüksel, et maliyetlerinde artış olduğunu fakat son bir aydır ise fiyatların normal olarak seyrettiğini belirtti. Özyüksel, "Et fiyatlarında artış olsa da piyasada bir hafiflik şuanda mevcut. Güncel olarak liste fiyatımız dana kıyma 250 lira, dana kuşbaşı 260 lira, bonfile 400 lira biftek ve antrikot 310 lira satış fiyatlarımız var. Vatandaşlar en çok kıyma ve kuşbaşını tercih ediyorlar. Tavuk ürünleri ise, tavuk but 55 lira, tavuk göğsü 90 lira, tavuk sarma 100 lira, tüm piliç ise kilosu 55 liradan satılmakta. Vatandaşlar en çok tüm tavuğu tercih ediyorlar. Ramazan ayında ise et fiyatlarının biraz daha yukarıya tırmanacağını öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi. Maliyetlerin arttığının altını çizen Özyüksel, "Maliyetler arttı ama satışlarımız devam ediyor. Vatandaşlar genelde kampanyaları takip ederek ürünlerimize ulaşıyor. Bizim en çok şikayet ettiğimiz konu vasıflı ve yetişmiş bir eleman bulmakta zorlanıyoruz. Eleman konusunda kimseye bir güven kalmadı. Bir gün işe gelen eleman diğer gün gelmiyor. İşlerimiz açık ama eleman olmadığı için çok geç saatlerde evlerimize gidiyoruz" şeklinde konuştu.

İNDİRİM GÜNLERİNİ TAKİP EDİN

Tavuk dağıtım firması Konya Şube sorumlusu Gürkan İpek ise, "Tavukların dağıtımı en çok marketlerde gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz indirimli günler olur. Genelde cuma ve cumartesi günleri indirimli ürün satışı başlar. 65 lira olan tavuk kanadını vatandaşlar 40 ila 45 lirasında alabilirler" dedi.

Akdeniz Et işletme sahibi Resül Akdeniz ise, "Kuzu kargas etimizin kilosu 155 lira, yükseliş ocak ayından itibaren devam etti. Fakat danaya oranla kuzu etimiz bir tık daha ucuz. 2022'nin son dönemlerinde 65 ila 80 lira arasında verdiğimiz kuzu kargas etin son dönemde 155 lira bandında devam edeceğini öngörüyoruz. Kasaplarda ise ayrılmış kuzu etin kilosu 230 ila 240 lira arasında alıcı buluyor" diye konuştu.*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.