Kemik sağlığı için kıymetli içecek: Maden suyu

Kemik sağlığı için kıymetli içecek: Maden suyu

Özellikle kadınlarda menopoz öncesi ve sonrası görülen kemik erimesi hastalığına kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan maden suyunu öneren Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu, “Günlük 600 ml’yi geçmeden tüketilecek maden suyu kalsiyum ve magnezyum alımına katkı sağlaması açısından kıymetli bir içecek” dedi

Genellikle yemeklerden sonra sindirim sistemini rahatlattığı için tercih edilen maden suyunun tüketimini uzmanlar da sağlık açısından destekliyor. İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum açsından zengin olan ve doğal bir içecek olarak adlandırılan maden suyunun sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu, kadınların belli bir yaştan sonra sık yaşadığı kemik erimesi hastalığı için de faydalı olacağını dile getirdi. Bu yüzden günde 600 ml’ye kadar maden suyunun tüketilmesini tavsiye ettiklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu ayrıca soda ile çok fazla karıştırıldığını fakat daha sağlıklı olanın maden suyu olduğunu vurguladı.

SODA VE MADENSUYU AYNI ŞEY DEĞİL

Öncelikli olarak maden suyu ve sodanın genelde aynı olduğu düşüncesine açıklık getirmek amaçlı aradaki farkı anlatan Garipoğlu, “Maden suyu içerisinde doğal olarak eriyik halde mineraller ve karbondioksit gazı içeriyor. Doğal kaynağından çıktığı halinde zaten içinde mineraller ve gaz var. Soda ise işlenmiş suya sonradan eklenmiş soydum bikarbonat ve gaz içeriyor. Bu yüzden aslında daha doğal ve sağlıklı olan maden sularıdır” dedi.

ÇOK TUZ TÜKETENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Doğal içeriği sayesinde belli miktarda tüketildiği takdirde birçok faydası olan maden suyu ile ilgili Garipoğlu, sodyum oranlarına da dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek; “İçerisinde kaynağından gelen mineraller olduğu için yüksek miktarda kalsiyum, magnezyum, potasyum ve düşük miktarda da olsa demir gibi mineraller yer alıyor. Dikkat edilmesi gereken dezavantajlı noktası ise kaynağından elde edilirken içerisinde sodyumun da olması. Yine toplum olarak tuzu çok tüketen bir toplumuz. Dolayısıyla maden suyundan alacağımız sodyum risk taşıyor gibi oluyor. Düşük sodyumlu bulunamıyorsa da günlük 400 ml’yi geçmemek gerekir” şeklinde konuştu.

KALSİYUM ALIMINI DESTEKLEDİĞİ İÇİN KADINLAR DAHA FAZLA TÜKETMELİ

Yapılan araştırmalara göre mineral takviyesi bakımından özellikle kadınların kemik erimesine önlem amaçlı maden suyunu da önerdiklerini ifade eden Garipoğlu, “Kadınlar için özellikle menopoz öncesi ve sonrası dönemde kemik erimesi çok yaygın bir problemdir. Türk toplumunda sütün şekerine laktoza karşı intolerans da yaygın bulunuyor. Dolayısıyla süt tüketimi bu yüzden de düşük. Kadınlardaki bu osteoporoz riskindeki artış biraz bununla da ilgili. Maden suyunun içerisinde bol miktarda kalsiyum olması günlük kalsiyum alımını desteklemesi açısından faydalı” uyarılarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.