80 ülkenin av tüfeği Huğlu’dan
Beyşehir’e bağlı Huğlu Mahallesi, silah üretimi ve ihracattaki yüksek başarısıyla adından söz ettiriyor. Yurt dışında Türkiye’nin en çok tanınan markaları arasında gösterilen Huğlu Av Tüfekleri, kooperatifin kurulduğu 1962 yılından bu yana bölge ekonomisinin can damarı oldu.
Basın mensuplarıyla birlikte Beyşehir çıkarması yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ziyaretinde yaptığı açıklamada bölgenin yivli av tüfeği ve tabanca üretiminde söz sahibi olduğunun altını çizerek, “Aslında tarihsel süreçte kabiliyetimiz yivsiz av tüfeği üzerineydi. Yivli silah üretimi noktasında TSK kaynaklı bir set vardı. İktidarımız bu engelleri aşıp özel sektörün önü açınca yivli silahtan keskin nişancı tüfeğine kadar envai çeşit silah üretimini başarıyla gerçekleştirir olduk. Son 1 yılın trendi ise tabanca oldu. Şu an AR-GE çalışmaları tamamlanmış onlarca çeşit tabanca üretimi yapılıyor. Çok kısa süre içerisinde Huğlu’da üretilen tabancalar da MKE standına getirilecek. Burada çok büyük bir güç var. Huğlu kendi pazarlamasını bile kendisi yapan entegre bir kooperatiftir” dedi.
Kaçak silah ile mücadelenin titizlikle yürütüldüğünün de altını çizen Akış, “Kaçak ve kayıt dışı üretim ile mücadele sürerken şunun da altını özellikle çizmek gerekir. Burası silah üretim merkezi olmasına rağmen silahla işlenen suç oranının en az olduğu yerdir. Bu da bölge halkının ustalık alanında öne çıktığını gösterir” diye konuştu.
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık ise, “Biz savunma sanayi alanında en çok ihracat yapan ikinci firmayız. Bunun gururunu yaşıyoruz. Kişi başına ihracatımız da ülkenin 5 katı kadar. TİM verilerine göre de 2022’de 10 ilden fazla ihracat yapmışız. Buna Üzümlü ve Beyşehir de eklenince 35 ili geçiyoruz. Yine Guinnes’e 2 kez girdik. Kooperatif olarak bakanlıklardan 10 farklı teşvik alıyoruz. Bunlardan birisi de 4,5 yıldır buradaki işçilerin sigorta maliyeti devlet tarafından karşılanıyor olmasıdır. Beyşehir nüfusunun yüzde 1’i burada istihdam ediliyor. Ailelerle birlikte yüzde 4-5’e ulaşıyoruz. Dolaylı olarak da nüfusun yüzde 10-15’ine katkımız oluyor” dedi.
MEVKA’nın destekleri, savunma sanayi ve Huğlu üzerine kapsamlı bir sunum yapan MEVKA Uzmanı Fatih Yalçın ise, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin örnek bir kırsal kalkınma modeli olduğuna dikkat çekerek, Amerikan pazarının yüzde 30’unun Huğlu’nun elinde olduğuna dikkat çekti.
Yalçın, “Beyşehir-Huğlu-Üzümlü sadece Konya’nın değil ülkemizin en önemli mühimmat üretim merkezlerinden birisidir. Türkiye’de bu alanda ilk üçte yer alıyor. Bölge av tüfeği üretiminde gösterdiği küresel başarıyı savunma sanayinde de göstermeye adaydır. Sektör Beyşehir’in kalkınmasına da ciddi katkı yapar duruma gelmiş ve Beyşehir il içinde gelişmişlik sıralamasında 6.sıraya yükselmiştir. Bu bölge dünyada 80 ülkeye ihracat yapıp ihracatı en iyi bilen bölgelerden birisi olmuştur. Kişi başı ihracat rakamı ise 13 bin 500 dolardır. Bölge hafif uzun namlulu ateşli silah imalatıyla birlikte kısa namlulu ve ağır silah üretimine doğru da yol almaktadır. Huğlu ve Üzümlü’deki silah ihtisas sanayi sitelerine hız verilirken büyüyen firmalara Beyşehir OSB ve Konya Teknoloji Endüstrisi yolu açılmaktadır” şeklinde konuştu.
Kaynak:Veli SÖYLEMEZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.