Akın akın göç alan Konya pahalı şehirler arasına mı girdi? Kira fiyatları aldı başını gidiyor
Konya ve diğer büyükşehirlerde yaşayan asgari ücretli ve emekli vatandaşların barınma krizi çözülmeyecek noktalara geldi. Türkiye genelinde kiralar 10 bin TL’nin altına gerilerken, büyükşehirlerde ortalama kira bedelleri 20 bin TL’yi aştı. İstanbul, Muğla ve İzmir en yüksek kiraların görüldüğü iller olurken, Kilis ve Muş gibi şehirlerde dahi kiralar artık beş haneli rakamlarla ifade ediliyor.
HİÇ BİR ŞEHİRDE 10 BİN TL'NİN ALTINDA EV KALMADI
Türkiye'de konut kiraları, enflasyon ve piyasa dinamiklerinin etkisiyle tarihi seviyelere ulaştı. Nisan 2025 verilerine göre, artık hiçbir ilde 10 bin TL’nin altında kiralık konut bulunmuyor. En düşük kiraların dahi beş haneli rakamlara ulaştığı dikkat çekerken, büyükşehirlerde ortalama kira bedelleri 20 bin TL’nin çok üzerine çıktı. İstanbul Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut fiyatı nisan ayında 20 bin TL’ye yükseldi.
KONYA'DA RAKAMLAR 15 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
Konya'nın merkezinde bulunan kiralık evler ise 15 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor. Ucuza kiralık arayan vatandaşlar ise merkezden 100 kilometre dışarıya çıkmak zorunda. Konya'nın merkeze uzak ilçelerinde ise ortalama kiralar 8 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiyor. Söz konusu kiralık ev fiyatlarını uzmanlar, diğer şehirlerden alınan göçlere bağladı.
UYGUN FİYATLI İLLER DE 10 BİN TL SINIRINI AŞTI
Ekonomim'den alınan bilgilere göre; Kiraların görece daha düşük olduğu illerde dahi rakamlar 10 bin TL’nin altına inmedi. Kilis, Muş, Kars, Burdur ve Aksaray, ortalama kira fiyatlarının sırasıyla 10 bin ila 11 bin TL aralığında olduğu iller olarak öne çıktı. Karaman, Yozgat, Mardin, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Bayburt gibi illerde ise bu rakam 11 bin 500 TL ile 12 bin 500 TL arasında değişiyor.
BÜYÜKŞEHİRLERDE BARINMA KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Türkiye nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde, konut arzının sınırlı kalması ve maliyetlerin artması kira fiyatlarını yukarı çekerken, dar gelirli kesimler için barınma krizini derinleştiriyor. Uzmanlar, kira piyasasında yaşanan bu gelişmelerin sosyal etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.