Asma yaprağı el yakıyor. Konya’nın geleneksel lezzeti yaprak sarmasının maliyeti uçtu

Asma yaprağı el yakıyor. Konya’nın geleneksel lezzeti yaprak sarmasının maliyeti uçtu

Konya Mutfağının ünlü lezzeti etli yaprak sarmasının ana maddesi asma yaprağı bu sene nisan ayında yaşanan zirai don olayları nedeniyle oldukça pahalı. Bu yüzden bağda bahçede yetişen her yaprak altın değerinde

Eşsiz lezzetiyle dünyanın en sevilen yemeklerinden olan yaprak sarmasının başrol ürünü asma yaprağı, bu sene oldukça pahalı. Sezonu 250-300 TL ile açan asma yaprağının fiyatları bugünlerde bir nebze olsun geri çekildi ancak halen tezgahların en pahalı ürünleri arasında yer alıyor. Ülkenin büyük bölümünde etkili olan şiddetli don olayları nedeniyle asma yaprağı bu sene adeta altın fiyatında. Yıllardır yaprağı meyvesinden pahalı bir ürün olan asma yaprağı bu yıl ürün azlığının da etkisiyle tam anlamıyla altın gibi değerlendi.

yaprak.jpg

İncecik, damarsız kaliteli asma yaprağının kilosunun 150-200 TL’den aşağı olmayacağı ifade edilirken evlerin önünde kıyıda köşede kalmış tüm yapraklar toplanmaya başlandı. İtina ile toplanan yapraklar güneş görmeyen, karanlık olan yerlerde muhafaza ediliyor. Özenle muhafaza edilen bu bitkilerden oldukça iyi bir lezzet açığa çıkıyor. Asma yaprağını muhafaza yollarından birisi de buzdolabında saklama. İstediğiniz kadar buzlukta saklayıp saracağınız zaman kaynar suyun içine buzlu bir şekilde atıp 5 dk haşlamanız yeterli olacak. Bu yöntemle sanki dalından yeni kopmuş gibi tazecik en pratik yaprak elde etmek mümkün.

yaprak-2.jpg

KONYA MUTFAĞI’NIN GÖZDESİ

Asma yaprağının eşsiz yemeği etli yaprak sarması Konya Mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak hem yaprak maliyeti hem de et fiyatları Konya'nın bu geleneksel ve eşsiz lezzetinin maliyetini uçurmuş durumda. Yine de Konyalılar davet sofraları için yaprak stoğunu yapmaktan geri kalmıyor.

İşte zengin Konya Mutfağı’nın vazgeçilmezi, tadanların damağında derin iz bırakan Konya Usulü Yaprak Sarması’nın tarifi….

Asma yapraklarını dağılmayacak şekilde iyice haşlayın.

Bulgurlar ve pirinçleri yıkayın ve doğranacak malzemeleri doğrayarak tüm malzemeleri harmanlayın. (Asma yaprakları hariç).

Haşlanan asma yapraklarına hazırladığınız içi koyup rulo şeklinde sarın. Sarılan sarmaları tencereye düzenli bir şekilde dizin.

Tencereye 3 bardak kaynar su dökün ve sarmaları kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

Üzeri için yazan malzemelerin hepsini tavada kızartın ve sarmaların ocaktan alınmasına 10 dakika kala sosu sarmaların üzerine yayarak dökün.

Pişmeye devam eden sarmaları 10 dakika daha kısık ateşte pişirip ocaktan alın.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.