Bu Peribacaları Nevşehir'de değil! Konya’nın doğa harikası tanıtım eksikliği yüzünden turizmde hakkettiği ilgiyi görmüyor
Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan Kuşça Peribacaları, Afyonkarahisar’daki Frig Vadisi ve Erzurum’un Narman ilçesinin ardından Türkiye’nin 4. peribacası bölgesi olarak kayıtlarda yer alıyor. Yaklaşık iki milyon yıl önce kuruyan bir gölün çökellerinin rüzgar ve yağmurla aşınması sonucu meydana gelen bu doğal yapılar, bölgenin önemli jeolojik mirasları arasında gösteriliyor.
Nevşehir'e Milyonlarca Dolar Kazandıran Peribacaları Konya'da Atıl Vaziyette
Sahip olduğu Peribacaları sayesinde kısa sürede dünya çapında ün kazanan Nevşehir, 2024 yılında 4 milyon 374 bin 19 yerli ve yabancı turisti ağırladı. Kapadokya’daki bu eşsiz doğal oluşumları görmek için gelen ziyaretçilerin 1 milyon 351 bin 763’ü, bölgedeki 856 otelde konaklayarak yerel ekonomiye milyonlarca dolarlık katkı sağladı.
Nevşehir’in Peribacaları turizm yoluyla milyon dolarlar kazandırırken, Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde yer alan ve güzelliğiyle Kapadokya’dakilere adeta taş çıkartan Kuşçu Peri Bacaları ise ilgisizlik ve tanıtım eksikliği nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremiyor.
Peribacaları Kuşça Mahallesine Çok Yakın
Cihanbeyli ilçesine bağlı Kuşça Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Celil Boğazı’ndaki Kuşça Peribacaları, eşsiz doğa manzarasıyla görenleri büyülüyor. Yerleşim yerine yalnızca 2 kilometre uzaklıkta bulunan bu doğal oluşumlar, ziyaretçilerine adeta bir görsel şölen sunuyor.
Tanıtım Eksikliği Nedeniyle Hak Ettiği İlgiyi Görmüyor
Cihanbeyli Belediyesi tarafından koruma altına alınmış olmasına rağmen Kuşça Peribacaları, yeterince tanıtılmadığı için ilgisizlik ve terk edilmişlikle karşı karşıya. Konya’ya 130 kilometre, Cihanbeyli ilçe merkezine 30 kilometre, Kulu ilçesine ise 45 kilometre uzaklıkta bulunan peribacaları, Konya-Ankara karayoluna yalnızca 25 kilometre mesafede yer alıyor. Bu yakınlık, bölgeye ulaşımı kolaylaştırsa da tanıtım eksikliği nedeniyle ziyaretçi sayısı oldukça düşük kalıyor.
Jeopark Park Olsun Önerisi
Uzmanlar, Kuşça formasyonu olarak da bilinen bu doğal yapının jeopark projesi kapsamında değerlendirilmesi halinde, hem bilimsel çalışmalar hem de doğa turizmi açısından büyük katkılar sağlayabileceğini belirtiyor. Bölgenin doğal ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla kapsamlı bir tanıtım ve koruma planı oluşturulması gerektiği vurgulanıyor.
Kuşça Peri Bacaları Pek Çok Efsaneye Konu Olmuş
Farklı dayanıklılığa sahip jeolojik katmanların doğa olaylarıyla şekillenmesiyle oluşan Kuşça Peribacaları, çevresindeki erozyonla oluşmuş egzotik çöl manzaraları ortaya çıkarıyor. Mistik görünümüyle dikkat çeken Kuşça Peri Bacaları, görünümleri çeşitli nesnelere benzeyen bu yapılar, halk arasında anlatılan birçok efsaneye de konu olmuş. Bazılarının ise tarih boyunca barınak olarak kullanıldığı biliniyor.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.