Denizi olmayan Konya’da gerçekleştirilen Anadolu Kartalları Tatbikatına 2 savaş gemisi katıldı

Denizi olmayan Konya’da gerçekleştirilen Anadolu Kartalları Tatbikatına 2 savaş gemisi katıldı

Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’nde 6 ülkenin doğrudan katılımıyla düzenlenen “Anadolu Kartalları” tatbikatında sona gelindi. Tatbikata farlı hava kuvvetlerinden çok sayıda savaş jetinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 2 firkateyn eşlik etti

Türk Hava Kuvvetleri’nin ev sahipliğinde Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen ve dünyanın sayılı hava tatbikatları arasında gösterilen “Anadolu Kartalı 2025” tatbikatı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. 24’üncüsü gerçekleştirilen tatbikata 7 ülke aktif katılım sağlarken, 5 ülke gözlemci statüsünde yer aldı.

adsiz-tasarim-91.png

Tatbikat kapsamında çok sayıda savaş uçağı, keşif ve gözetleme araçları ile insansız hava araçları (İHA) görev alırken. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da 3 fırkateynler eşlik etti.


Tatbikata Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, F-16 savaş uçakları, KC-135R havadan yakıt ikmal uçağı, E-7T HİK Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AWACS) uçağı, ANKA-S ve Akıncı İHA’lar, F-4E/2020 savaş uçakları ile CN-235 nakliye uçaklarıyla katılım sağladı. Tatbikat kapsamında çeşitli senaryolar üzerinden çok uluslu müşterek harekât eğitimi yapıldı.

Picture background
ABD Hava Kuvvetleri ise tatbikata 12 adet F-16 savaş uçağıyla katıldı. Ayrıca İspanya, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya ve Pakistan gibi ülkeler de aktif olarak savaş uçakları ve personel ile tatbikatta yer aldı. Gözlemci ülkeler arasında Almanya, Azerbaycan, Endonezya, Malezya ve Ürdün gibi ülkeler bulunuyor.

adsiz-tasarim-90.png

3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, bugün basın mensuplarına açıldı. 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Mete Kuş, bu tatbikatta ilk kez insansız hava araçlarının bombardıman görevinde kullanıldığını belirtti. Tatbikatı anlatan Mete Kuş, “Pilotlara çatışma başlamadan ülkenin baskına uğramasını önleyecek biçimde önleyici hava harekatı planlaması, angajman kuralları ve caydırıcılık tekniklerinin uygulamalı olarak gösterilmiştir. Bu barışı korumaya yönelik en gelişmiş hazırlık modellerinden biridir.” dedi.

adsiz-tasarim-93.png

SEYİR FÜZESİ TEHLİKELERİNE HAZIRLIK


Anadolu Kartalları Tatbikatı’nda bu yıl İran-İsrail çatışmalarında ortaya çıkan balistik ve seyir füzesi tehdit senaryolarının da yer aldığını aktaran Tümgeneral Mete Kuş, “İkincisi, seyir füzesi önleme eğitimidir. Anadolu Kartalı eğitiminde ilk kez kırmızı ülke rolündeki kuvvetler tarafından atıldığı benzetilen çok sayıda seyir füzesi tehdidine karşı mavi kuvvetlerin, senaryo gereği önleme ve imha harekatı icra edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

İHA'LAR DOĞRUDAN BOMBARDIMAN GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

Anadolu Kartalları Tatbikatında ,Türk Hava Kuvvetleri'nin ve müttefik unsurların müşterek refleks kabiliyetleri test edildiğini aktaran Tuğgeneral Kuş,” Üçüncüsü, insansız hava araçları bombardıman rolünde kullanılmıştır. Konvansiyonel harekat kapsamında icra edilen uluslararası bir eğitimle ilk defa sadece İHA'lar doğrudan bombardıman rolünde görev aldı. Daha da önemlisi; insanlı savaş uçakları, bombardıman görevindeki Türk savunma sanayinin geliştirdiği AKINCI, AKINCI-S ve ANKA3, İHA'larını koruma ve eskort görevlerini icra ettiler.

Picture background

Bu senaryo, insanlı ve insansız sistem entegrasyonunun en ileri örneklerinden biridir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Türk savunma sanayinin teknolojiye dayalı dönüşüm kapasitesini gözler önüne sermiştir. Bu gelişmeler yalnızca bir eğitim değil, geleceğin harekat ortamına hazırlıklı bir hava gücünün yansımasıdır." diye konuştu.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.