Konya fay zonu nereden geçiyor? Akşehir ve Tuz Gölü’ne dikkat

Konya fay zonu nereden geçiyor? Akşehir ve Tuz Gölü’ne dikkat

Konya'da en son görülen şiddetli depremlerin sayısı az olsada şehirde çok sayıda aktif fay hattı bulunuyor. Peki bu fay hatları nerede?

Konya konumu itibari ve tarih boyunca yıkıcı depremlerin görülmemesi neticesinde deprem riskinin en az olduğu iller arasında yer alıyor. 2009 yılında 4,9 büyüklüğünde ve 2021 yılında Sefaköy civarında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından şehirde son yaşanılan depremler 5 büyüklüğünü aşmadı. Peki şehrin nerelerinde aktif fay hattı var? Jeoloji Mühendisleri Odası raporunda ortaya çıktı.

screenshot-20250511-231005.jpg

AKŞEHİR VE TUZ GÖLÜ’NE DİKKAT

Raporda Konya bölgesinde aktif veya potansiyel olarak aktif faylar vardır. Tarihsel dönem içinde (1900 yılı öncesi) bu faylara bağlı olarak gelişmiş yıkıcı depremler oldukça nadirdir. Bu fayların oluşturduğu depremlerin tekrarlanma aralıklarının oldukça uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliği nedeniyle Konya ili deprem tehlikesi düşük illerimizden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak bu durum Konya’da hiçbir zaman yıkıcı deprem olmayacağı anlamına gelmemektedir. Günümüze kadar Konya’yı etkilemiş olan depremlerin önemli bir kısmı Akşehir Fay Zonu, Tuz Gölü Fay Zonu gibi il merkezine uzak faylardan kaynaklanmıştır ifadeleri yer aldı.

KONYA’DAKİ DİRİ FAYLAR NEREDE?

Konya’ya en yakın ve İl merkezi içinden geçen fay Konya fay zonudur. Bu fay zonu, Konya’nın hemen batısında 500 evler ile Dikmeli arasından geçmekte ve ova içinde yaklaşık 50 km’lik bir uzunlukta izlenmektedir. Fay birbirine paralel olarak yönlenmiş değişik uzunluklardaki bölümlerden oluşmuştur. Bu zon Konya kuzeyinde Elmaağaç Tepe ile Yazır Mahallesi arasında en az 5 km’lik bir genişliğe sahiptir. Fayın Diri fay haritasında yer alan bölümü Meram ilçesinin güneybatısında Seydişehir yolu üzerinde başlamakta, Krom-Manyezit Fabrikası önü, Tavusbaba türbesi önü, Akyokuş önü, Hocacihan Mah., Sille deresi girişinden 500 evler mahallesine kadar KKD gidişli olarak devam etmektedir. Fayın yakın jeolojik geçmişte deprem ürettiği jeolojik veriler ile belirlenmişse de bu depremlerin hangi tarihlerde oluştuğu bilinmemektedir.

*CİHAD ALPAN/BBN HABER

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum