Konya ovasına bereketi getirecekti... KOP yılan hikayesine döndü
Türkiye'nin en büyük sulama projesi olarak tanıtlan ve Güneydoğu Anadolu Projesinden (GAP) sonra yurt genelinde en büyük bütçeli ikinci proje olan Konya Ovası Projesi (KOP) hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) konuşan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, KOP'un eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Başbakanlık döneminde başladığını hatırlatarak, "Konya Ovası Projesi, Genel Başkanımız sayın Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlıktan ayrılmasından sonra tam bir yılan hikayesine dönmüştür. Gelin, artan kuraklıkla birlikte tarımda kendi kendimize yeterliliğimizi artırmak ve gıda güvenliğimizi sağlamak için Konya Ovası Projesini biran önce tamamlayalım” dedi.
"Konya ciddi bir tehlikenin altında"
Gıda güvenliği ve tarım politikalarının artık tüm dünyada ulusal güvenlik meselesi olduğunu ve uluslararası ilişkilerde stratejik bir unsur haline geldiğini ifade eden Ekici, " Artan küresel ısınmaya bağlı olarak dünyayı ve tarımı tehdit eden kuraklık riskinin ülkemizi ve özellikle Konya Ovası’nı da ciddi olarak tehdit ettiğine dikkati çeken Hasan Ekici, “Konya Ovası Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinden biridir ve kuraklığa bağlı olarak hızla çölleşmektedir. Yeraltı suları yerin derinliklerine doğru çekilmektedir. Beyşehir gölü, Tuz gölü, Seydişehir Suğla gölü, Meke gölü ve irili ufaklı birçok gölümüz ya tamamen kurumuş ya da hızla kurumaktadır” dedi.
"Obruklar şehir merkezine kadar gelecek"
Bilinçsiz sulama sebebiyle Konya Ovası’nda sayısı her geçen gün artan obruklara da dikkat çeken Ekici, obrukların ilerleyen zamanlarda Konya’nın merkezinde de görülmeye başlayacağını kaydetti.
"Çiftçinin umutları tükeniyor"
Konya’da yapımı yılan hikâyesine dönen KOP’a ilişkinde konuşan Ekici, şunları söyledi: “Konya Ovası’nın susuzluğuna çare olmak amacıyla başlanan Konya Ovası Projesi ( KOP) Konyamızın ve Türkiye’nin 100 yıllık rüyasıdır. KOP sadece bir Konya Projesi değil bir Türkiye projesi, bir Dünya projesidir. KOP ile sadece Konya değil 6 tane il sulu tarıma geçecektir. Ülkemizin gıda güvenliği ve gıdada kendi kendine yeterliliği KOP ile sağlanacaktır. Konya Ovası Projesi, Genel Başkanımız sayın Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlıktan ayrılmasından sonra tam bir yılan hikayesine dönmüştür. Konya Ovası Projesinin ilk aşaması olan ve çiftçilerimizin büyük umutlarla beklediği Göksu Nehri’nin suyu hala ovaya akıtılamamıştır. Proje kapsamında 2017 yılında bitirilmesi gereken 125 km’lik Apa-Hotamış Kanalı yıl 2024 oldu hala bitirilemedi. Özellikle Çumra ve Karapınar çiftçisi, Hotamış Depolaması'na bırakılacak suyu dört gözle bekliyor. Fakat suyun gelmesi geciktikçe çiftçinin de umutları tükeniyor. Yeraltı suları sürekli çekiliyor ve enerji masrafları almış başını gidiyor.”
"Hadimi tüneli yıllardır bitmedi "
Yine KOP Projesi’nin bir diğer ayağı olan ve yapımına 2012 yılında başlanan Afşar Hadimi Tüneli’nin de yıllardır tamamlanamadığını ifade eden Ekici, “Konya Ovası susuzluktan kururken, çiftçilerimiz zor günler yaşarken plansızlık, ihmaller ve liyakatsizlik nedeniyle Afşar Barajı’nın suyu bir türlü Konya Ovası’na akıtılamadı. Çünkü Afşar Barajı’nda toplanan suyu Eğiste Barajı’na taşıyacak 18 km’lik Hadimi Tüneli de yıllardır bitirilemedi. Tünelin bitmemesi Afşar Barajı’nın kaderine terk edilmesine sebep oldu” diye konuştu.
"KOP'u bir an önce tamamlayalım"
İktidara gıda güvenliğimiz için KOP’u bitirme çağrısında bulunan Ekici, “Gelin, artan kuraklıkla birlikte tarımda kendi kendimize yeterliliğimizi artırmak ve gıda güvenliğimizi sağlamak için Konya Ovası Projesini bir an önce tamamlayalım. Milletimizin kaynaklarını yine milletimiz için kullanalım” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.