Konya'da barajlar artık yokları oynuyor. Su resmen bitti bitecek

Konya'da barajlar artık yokları oynuyor. Su resmen bitti bitecek

Kurak geçen sonbaharın ardından gelen kış, kar yağışıyla birlikte barajların dolması için umut olmuştu. Ancak KOSKİ'den alınan verilere göre Altınapa Barajı, 2021 yılından bu yana en düşük su seviyesine geriledi.

Konya, on yıllardır geliyorum diyen 'Susuzluk ve Kuraklık' sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yağışsız geçen mevsimler, küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama gibi sorunlar sebebiyle Konya'da derinleşen su krizi kırmızı alarm veriyor.

Altınapa Barajı Kritik Seviyede

Yeni yıla sayılı günler kala 18 Aralık 2024'te Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (KOSKİ) alınan verilere göre Konya'nın en büyük sulama ve içme suyu barajlarından biri olan Altınapa Barajı'nda sular kritik seviyelere indi. 15 milyon metre küp su bulundurma kapasitesine sahip barajın sadece 4 milyon 799 bin metre küp su kalması Konya'da kuraklık riski sorularını kıllara getirdi.

altinapa-barji.jpg
Kuraklıktan dolayı suların çekildiği Altınapa Barajı'nda Roma döneminden tarihi yapılar ortaya çıktı
​​​​​

Konya'daki Kuraklık 13 Gölü Kurutmak Üzere

Konya'da yağmurların az olması, barajlardaki doluluk oranlarını tehdit ederken, aynı zamanda doğal alanların ve canlı habitatlarının da yok olmasına sebep oluyor. Bu kapsamda, toplamda 13 gölünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Konya'da, kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle göllerin su seviyeleri hızla düşüyor. Özellikle Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde her geçen yıl su seviyesinin azalması tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. 2023 yılında Beyşehir Gölü'nde yapılan ölçümler sonucunda doluluk oranının yüzde 89,02 olduğu görülmüş ancak bu doluluk oranı aradan geçen yağışsız bir yılın ardından kritik seviyelere geriledi.

konyadaki-13-gol-kuruma-riskiyle-karsi-karsiya.jpgMavi Tünel Kuraklığı Durdurabilir Mi?

Konya Ovası'nda tarımsal sulama ve içme suyu temini amacıyla planlanan Mavi Tünel projesi ile Akdeniz'e dökülen Göksu Nehri'nin suyunun, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak, 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel aracılığıyla Konya Ovası'na aktarılmasını amaçlıyor.

Picture background

Mavi Tünel Ne Zaman Açılacak?

Bittikten sonra Türkiye'nin en büyük sulama yatırımlarından olacak Mavi Tünel projesi, tarımsal sulamada ve içme suyu temininde Konya'ya can suyu olması bekleniyor. Yetkililer Konya Ovası ve çiftçilerin büyük umutlarla beklediği Mavi Tünel için 2025'i işaret etti.

Muhammet Kürşat Ercan / BBN Haber

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum