Konya’da bir antik kent daha gün yüzüne çıkıyor! Hristiyanlık tarihini değiştirebilir
Binlerce senelik medeniyet geçmişiyle tarihi hazinelere sahip olan Konya’da bir antik kent daha gün yüzüne çıkarılıyor. Şehrin önemli bir değeri olan Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin yürütücülüğünde Hristiyanlık tarihi açısından kritik bir öneme sahip Lystra antik kenti tüm gerçekleriyle ortaya çıkarılıyor. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Meram ilçe sınırları içerisinde yer alan Roma antik şehri Lyistra kentte bulunan diğer şehirlerden Hristiyanlık dininde oynadığı rolle öne çıkıyor.
Kazıda çıkarılan eserler tarihi değiştirebilir
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu başkanlığında yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında Hristiyanlık tarihini bile değiştirebilecek tarihi eserlere bulunmuş olabilir.
Roma döneminde koloni kenti olarak kurulan, zamanla Hristiyanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri haline gelen Lystra Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor.
Pavlus’un yolu buradan geçmiş
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Lystra antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, “İncil'de adı geçen kent asıl önemini, özellikle Aziz Pavlus'un Anadolu'ya yaptığı yolculukları sırasında üç kez uğramasıyla taşır. Tabi birçok kente uğramıştır Aziz Pavlus ama burada hem bir yatalağı iyileştirmesi hem de başından çeşitli olayların geçmesi Lystra’nın, Hristiyanlığın temellerinin atıldığı Anadolu'da en ünlü kentlerden birisi olarak kabul edilmesine sebep olmuştur” diye konuştu.
Rölik incelendikten sonra gerçek ortaya çıkacak
Erken Hristiyanlık döneminin önemli merkezleri arasında yer alan Lystra Antik Kenti’ndeki kazılarda, şu ana kadar kilise ve farklı işlevli yapılar tespit edildi. Mimiroğlu konuyla ilgili olarak, “Haçlar tespit ettik. Kefen olduğunu düşündüğümüz tekstil malzeme bulundu Orta Bizans dönemine ait ve belki de en ilgi çekici olan bir rölik araç bulduk. Bu rölik araç açılmamış vaziyetteydi. İçindeki veriler incelenecek” açıklamasında bulundu.
Antik Kent kazısında farklı bilim dallarından da destek alınıyor. Bu kapsamda da Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri bölgede haritalandırma çalışması yapıyor. Konu hakkında bilgiler veren NEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Durduran, “Bir takım mekânsal analizler bölge hakkında bize yaşam tarzı, kent modelleri hakkında bilgi oluşturmakta. Burada, esas hedeflediğimiz nokta kent modelini aktif hale getirmek” dedi.
Medeniyetlerin beşiği daha öncesinde; Çatalhöyük, Kilistra, Boncuklu Höyük, İsaura, Astra, Savatra, Eflatunpınarı. Antik kentleri de bulunarak kentin hafızası tekrar canlandırılmıştı.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.