Konya'da bir saray daha ayağa kaldırılacak; Ecdat mirası eser Beyşehir Gölünün yayında arz-ı endam edecek

Konya'da bir saray daha ayağa kaldırılacak; Ecdat mirası eser Beyşehir Gölünün yayında arz-ı endam edecek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü kıyısında yer alan Kubadabad Saray Külliyesi'nin kazı ve restorasyon faaliyetlerini bizzat yerinde gördü.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Beyşehir ilçesinde Beyşehir Gölü kıyısında yer alan tarihi Kubadabad Saray Külliyesi’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından 1226-1236 yılları arasında inşa ettirilen ve mimar-nakkaş Emîr Sâdeddin Köpek tarafından projelendirilen saray, Selçuklu dönemine ait nadir yapılardan biri olarak öne çıkıyor.

ugur.jpeg

"Selçuklu Mirasını Geleceğe Taşımaya Kararlıyız"

Beyşehir’de bulunan Kubadabad Saray Külliyesi’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Altay, “Bize bu toprakları yurt bırakan geçmişimize duacıyız. Atalarımızdan kalan tarihi değerlerimizi geleceğe taşımak için gayret ediyoruz” dedi. Çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken’den bilgi alan Başkan Altay, Selçuklu mirasının korunmasına yönelik desteklerinin süreceğini vurguladı.

uggir.jpeg

Selçuklu'nun Beyşehir Gölü Kıyısındaki İhtişamı


Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü’nün batı kıyısında yer alan Kubadabad Saray Külliyesi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin görkemli mimari miraslarından biridir. 13. yüzyılın ilk yarısında, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından 1226-1236 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Sarayın mimari tasarımı, dönemin ünlü mimarı ve aynı zamanda nakkaşı olan Emîr Sâdeddin Köpek tarafından yapılmıştır.

2123874.jpg

Yazlık Saraydan Diplomatik Merkeze


Kubadabad Sarayı, Selçuklu sultanlarının yazlık ve av sarayı olarak planlanmış ve Beyşehir Gölü’nün doğal güzelliğiyle bütünleşen bir konumda inşa edilmiştir. Saray, yalnızca bir ikametgâh değil, aynı zamanda devlet erkânının toplandığı, önemli görüşmelerin yapıldığı ve diplomatik misafirlerin ağırlandığı bir merkez olarak da hizmet vermiştir. Bu yönüyle saray, Selçuklu'nun siyasi ve kültürel gücünü yansıtan stratejik bir yapıdır.

9238718-fbca586051-b.jpg

Görkemli Mimari ve Sanat Anlayışı


Mimari açıdan baktığımızda külliye; ana saray binası, çeşitli köşkler, av sahaları ve hizmet yapılarından oluşan geniş bir kompleks olarak tasarlanmıştır. Yapının en dikkat çekici unsurlarından biri, dönemin zanaatkârlık seviyesini gözler önüne seren renkli ve figürlü çiniler ile süslenmiş olmasıdır. Bugün bu çinilerin bir bölümü Konya Karatay Medresesi Müzesi’nde sergilenmektedir.

Picture background

800 Yıllık Tarihi Miras


Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan Kubadabad Saray Külliyesi, Anadolu'da planı ve işlevi bilinen tek Selçuklu saray kompleksi olması nedeniyle hem arkeolojik hem de tarihî açıdan büyük önem taşımaktadır. İlk arkeolojik kazıları 1960’larda Alman arkeolog Katharina Otto-Dorn başlatmış, 1980’den itibaren ise Prof. Dr. Rüçhan Arık başkanlığında sistematik kazılar yürütülmüştür. Günümüzde kazı ve restorasyon çalışmaları Doç. Dr. Muharrem Çeken başkanlığında sürüyor.

besehir-golu-18-09-1991-kubadabad-sarayi-palastruinen.jpg
Kubadabad Sarayı, gün yüzüne çıkarılan yapıları, özgün çini süslemeleri ve stratejik konumuyla, Anadolu Selçuklu’nun sanat anlayışını ve devlet düzenini yansıtan önemli bir tarihî miras olarak varlığını sürdürmektedir.

2.webp

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.