Konya'da geçit kapısı gibi delik! Tam 515 metre uzunluğunda

Konya’nın mağara cenneti Derebucak’ın en ünlü mağaraları arasında “Çocuk Attıkları Delik” mağarası bulunuyor. Geçit kapısı tabiri ile anılan delik tam 515 metre uzunluğunda
Konya'da geçit kapısı gibi delik! Tam 515 metre uzunluğunda

İlginç ismi kadar oluşumuyla da dikkatleri üzerine çeken 515 metrelik mağarada 3 adet dar geçiş bulunurken ilk 80 metresi yürüyüşle geçilebilen mağaranın ilerleyen bölümlerinde suya ulaşılıyor.

whatsapp-image-2024-08-19-at-12-53-19-1.jpeg

ÇOCUK ATTIKLARI DELİK

Konya’nın mağara cenneti Derebucak’ın en ünlü mağaraları arasında “Çocuk Attıkları Delik” mağarası bulunuyor. Çamlık Mahallesi’nde yer alan ve ilginç ismiyle dikkatleri üzerine çeken mağaraya, pek çoğu gibi Çamlık güzergahından gelen ve Körükini Mağarası'nın yanından geçerek Mediova ve Kuyucak'a giden stabilize bir yol vasıtasıyla gidilmektedir. Mağaranın adının neden “Çocuk Attıkları Delik” olduğu Çamlık ahalisine sorulduğunda mağaranın ismi konusunda çeşitli hikâyeler anlatılmakta. Efsane haline gelip kulaktan kulağa yayılmış bu hikâyelere göre eski zamanlarda buraya yaramaz çocuklar atılırmış, günümüzde dahi çocuklar yaramazlık yapınca buraya atılmakla korkutulurmuş. Ancak bu rivayet yetişkinlere pek inandırıcı gelmiyor. Ana girişin derin bir deliği andırmasının mağaranın bu şekilde adlandırılmasında etkili olduğu ifade edilmekte.

whatsapp-image-2024-08-19-at-12-53-19-2.jpeg

515 METRE UZUNLUĞUNDA
Eski Uzunsu Deresi yatağı üzerinde düden şeklinde oluşmuş olan mağaranın uzunluğu 515 metredir. İçerisinde 3 adet dar geçiş bulunan ve ilk 80 metresi yürüyüşle geçilebilen mağaranın ilerleyen bölümlerinde suya ulaşılır. Mağaraya girebilmek için mutlak surette, dağcılar veya mağaracılar eşliğinde veya bölgeyi bilen rehberlerin refakatinde hareket edilmesi ve özellikle profesyonel malzemeler kullanılması gerekmektedir.

whatsapp-image-2024-08-19-at-12-53-19-3.jpeg

Mağara eski Uzunsu Deresi yatağı üzerinde ve düden şeklinde oluşmuştur. Giriş yer altına doğrudur ve 8 metre yükseklikten inilerek girilir. Mağara içerisinde 3 tane de dar geçit mevcuttur. İlk 80 metresi yürüyüşle geçilebilir, bu mağarada diğer mağaralardan oldukça farklı oluşumlar vardır. 80 metre sonra suya ulaşılır ve mevsim durumuna göre geçişe uygun olmayabilir. Bu kısım geçildikten 250 metre sonra güney istikametinde ilk kola ulaşılır. Bu kolun uzunluğu 80 metre civarında ve zemini havuz oluşumundadır. Bu koldan 60 metre sonra kuzey istikametinde 50 metre uzunluğundaki ikinci kola ulaşılır. Mağaranın bu kısımlarında oldukça fazla kum ve çamur kalıntıları vardır.
Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça geniş bir salona ulaşılır, burası su ile kaplıdır ve geçişe imkân vermemektedir. Mağaradan çıkış için girişe geri dönmek gerekmektedir.
Bu mağaranın etrafındaki diğer mağaralar ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.