Konya’da herkesin gördüğü 8 asırlık tarihi yapı şantiyeye döndü. Neler oluyor?
Konya'da en çok ziyaret edilen İnce Minareli Medrese için harekete geçildi. Çevresel etkiler nedeniyle taç kapısı çok fazla yıpranan, çinileri elden geçirilen ve duvarları restore edilip temel iyileştirme çalışmaları yapılan tarihi yapı bugünlerde adeta şantiyeye dönmüş durumda.
ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİNDEN KALDI
Anadolu Selçuklu Devleti döneminin önemli eserlerinden biri olan İnce Minareli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşacak. Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Cem Aslanbay, restorasyonu devam eden Konya İnce Minareli Medrese şantiyesinde incelemelerde bulunup çalışmaları yerinde inceledi. Aslanbay’a bilgi veren Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, medresenin iç ve dış kısmındaki mevcut yapısal sorunların giderilerek, 800 yıllık bu kültürel mirasın nesilden nesile aktarılmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Restorasyon çalışmalarının yaklaşık bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bu süreçle birlikte, İnce Minareli Medrese, Konya’ya yeniden kazandırılacak.
YENİDEN YAPILACAK
1956'dan bu yana Beylikler, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet veren İnce Minareli Medrese, Türk-İslam sanatının önemli örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medresede bulunan müderris odası, öğrenci hücreleri, eyvan ve mescit gibi yapılar, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor. Medresenin minaresi ise 1901 yılında yıldırım çarpması sonucu yıkılmıştı. Restorasyon kapsamında minarenin yıkılan kısmı da orijinaline uygun olarak yeniden yapılacak.
Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere (Hicri 663) 1254 yılında yaptırılmış İnce Minareli Medrese’nin taç kapısı, bitkisel ve geometrik motiflerle süslü olup, Anadolu ve İslam coğrafyasında eşine rastlanmayan bir özelliğe sahiptir. Ayetel Kürsi yazılı 22 metre çapındaki kubbe eteği ve Yasin ile Fetih surelerinin yer aldığı zengi düğümlü taç kapısı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Kaynak:Seyda Sena Köylü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.