Konya'da İmparator hüzünle anılıyor! Tam 37 yıl geçti

14 Ağustos 1987 Cuma günü görevi başındayken makamında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren "İmparator" lakaplı efsane Konya Valisi Kemal Katıtaş vefatının 37.yılında rahmetle anılıyor.
Konya'da İmparator hüzünle anılıyor! Tam 37 yıl geçti

Konya tarihinin gelmiş geçmiş en önemli valilerinden birisi olan ve görev süresince herkesin gönlüne taht kurarak “İmparator” lakabını alan Vali Kemal Katıtaş vefatının 37. yılında rahmetle anılıyor.

GüncelŞiiriyle akıllara kazınan Konya'nın "İmparator" lakaplı valisinin vefatının 37.yıl dönümüEklenme Tarihi: 14.08.2024 - 09:33Google News Takip EtKonya tarihinin gelmiş geçmiş en önemli valilerinden birisi olan ve görev süresince herkesin gönlüne taht kurarak “İmparator” lakabını alan Vali Kemal Katıtaş vefatının 37. yılında rahmetle anılıyor.Şiiriyle akıllara kazınan Konya’nın “İmparator“ lakaplı valisinin vefatının 37.yıl dönümü

14 Ağustos 1987 Cuma günü görevi başındayken makamında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren "İmparator" lakaplı efsane Konya Valisi Kemal Katıtaş vefatının 37.yılında rahmetle anılıyor.

VALİ KEMAL KATITAŞ KİMDİR?

Malatya ili, Darende ilçesinden 70-80 yıl önce gelerek Adana ilinin Kozan ilçesi Bucak Köyü’ne yerleşen, sonra Ceyhan ilçe merkezine taşınan tüccar merhum Hacı Hurşit KATITAŞ’ın oğludur.

Kemal Katıtaş, 1937 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuştur. Adana Erkek Lisesi ve Maraş Lisesi’nde okudu.1961 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Melahat KATITAŞ ile evlendi. Kızı Figen 1962’de doğdu, oğlu Savaş 1965’te doğdu. 1968-1970 yılları arasında Kığı Kaymakamlığı ile Aralık 1979-Kasım 1980 tarihleri arasında Elazığ ve 6 Şubat 1984- 14 Ağustos 1987 tarihleri arasında Konya Valiliği yaptı.

256393.jpg

Bingöl ili Kiğı Kaymakamlığı sırasında halk tarafından kendisine verilen ve İçişleri Bakanlığı tarafından da teyit ve tescil edilen "İmparator" ünvanı ile halen anılır. Şiirlerle Gerçekler isimli şiir kitabı 1980 yılında yayınlanmıştır. Yaptığı unutulmaz hizmet ve eserleri ile, üstün insani değerleriyle ve davranışlarıyla hizmet verdiği yerlerdeki bütün vatandaşların kalplerinde taht kuran Kemal Katıtaş, Konya Valisi iken 14 Ağustos 1987 Cuma günü saat 16.30’da makam odasında görev başında iken aniden rahatsızlandı ve kurtarılamayarak saat 21.15’te vefat etti. Görev şehidi Kemal Katıtaş’a Konya’da ve defnedildiği doğum yeri Adana-Ceyhan’da görkemli bir tören yapıldı.

Merhum Katıtaş’ın yapısını, kişiliğini ve yönetim anlayışını da yansıtan bir şiiri; “Yere atmışlar cevherleri, Bulanın da avradını. Yalan dolan haberleri, Salanın da avradını. Doğruya engel olana, Hileyi düstur kılana, Menfaat denen ummana, Dalanın da avradını.Çifte rozet takanın da, Adaletsiz Bakanın da,Yağ çekerek makamın da, Kalanın da avradına. Fare tutmayan kediye, İltifat, bilmem ki niye, Rüşvet niyetli hediye, Alanın da avradını. Kemal’de çoşuyor efkâr Sözü etmez kimseye kar, Maliyetine riyakar, Olanın da avradını.” İmparator Vali Katıtaş’la ilgili anıları ayrı bir yazıda aktaracağım.
ölüm yılında onu saygıyla anarken, Katıtaş gibi yöneticilere bugün dünden daha çok ihtiyacımız olduğunu içtenlikle bir kez daha vurgulamak isterim.
Ruhu şad olsun! Yârdan cevr-ü cefâ lûtfu kerem gibi gelir Gayrıdan mihr-ü vefa derdü elem gibi gelir

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.