Konya’da kitap bayramı coşkusu yaşanıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve her yıl yüz binlerce ziyaretçiye kitap ziyafeti sunan “Konya Kitap Günleri”nin 11’incisi “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilirken akın akın fuara giden kitap dostları adeta kitap bayramı coşkusu yaşıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yüzyıllardır kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya’nın sanayi, tarım, spor şehri kimliğinin yanında sanat ve kültürel yönüyle de öne çıkan Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olduğunu vurguladı.
Konya’nın kültürel hayatına büyük katkı sağlayan ve her yıl yüz binlerce kitapseveri buluşturan “Konya Kitap Günleri”nin bu yıl 11. kez kapılarını açtığını kaydeden Başkan Altay, “Kitap Günleri’ni sadece kitaplarla dolu bir etkinlik olmanın ötesinde, Konya’nın kültürel hafızasını güçlendiren ve okuma alışkanlığını yaygınlaştıran önemli bir organizasyon olarak görüyoruz. Selçuklu Kongre Merkezi’nde bu yıl da yüzbinlerce kitaba, çok değerli yazarlara ve edebiyat dünyasının önemli isimlerine ev sahipliği yapıyoruz” diye konuştu.
“ÖZGÜRLÜK İÇİN OKU”
En büyük sorumluluklarından birisinin de özellikle gençlere ve çocuklara okumayı sevdirmek olduğunu dile getiren Başkan Altay, “Bu yıl Konya Kitap Günleri’ndeki temamız Filistin’de yaşanan insanlık dramı ve soykırımdan dolayı ‘Filistin, Kudüs ve Gazze’ olacak. Mottomuz ise ‘Özgürlük için Oku’. Başta Konya’mızdan olmak üzere bölge illerden ve Türkiye’nin dört bir yanından 7’den 70’e tüm kitapseverleri 27 Ekim’e kadar devam edecek Konya Kitap Günleri’ne davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
1 MİLYONDAN FAZLA KİTAP
1 milyondan fazla kitap, 250 yazar ve 250 yayınevinin katıldığı 11. Konya Kitap Günleri’nde kitap alışverişinin yanında; yazar buluşmaları, imza günleri, söyleşiler, paneller, atölye çalışmaları ve çocuklara yönelik etkinliklerin yer alacağı dolu dolu bir program kitapseverlerle buluşacak. “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla düzenlenen 11. Konya Kitap Günleri, 27 Ekim’e kadar 10.00-21.00 saatleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde ziyaret edebilecek.
ZİYARETÇİLER UNUTULMAZ ANLAR YAŞIYOR
BBN Haber’e özel açıklamalarda bulunan kitap dostları böylesi büyük bir buluşmaya imza atan ve geleneksel olarak yazar, kitap ve okur buluşmalarını gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ettiler. Vatandaşlar fuardan duydukları memnuniyeti dile getirirken katılımcılardan biri, “Çok kalabalık en azından ilgi var diye düşündüm. İnşallah alıp okuyan o sayfalara elini değenler de vardır. Yoğunluk da hoşuma gitti. Tahminimin üstünde ilgi var” şeklinde konuştu.
KEŞKE BU FUAR ULUSLARARASI OLSA
Yazar Bekir Biçer, Konya’daki kültürel faaliyetlerin önemine değinirken, “Doğrusu ben uzun süredir Konya'dayım. Konya'nın en çok sevdiğim özelliği bu kültür faaliyetleri. Bir ya da iki yıl bir aksadı fuarlar. Bu özellikle Selçuklu Kongre Merkezi bu tarz etkinlikler için çok uygun. Zamanlama da çok uygun. Bana göre tek sorun tanınan dışarıdan gelen yazar az. Gelen yayın evlerinin kitabı az. Yani ulusal ölçekte yakın çevreden ilçelerden, illerden insanlar geliyor. Keşke Konya'daki kitap fuarı uluslararası olabilse. Mesela bu işin en güzel tarafı okuldaki öğretmenler. Araç tutarak ya da belediyeden otobüs rica ederek çocukları getiriyor. Bu kültür ortamı bana göre cıvıl cıvıl. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
ZORLU: FUARA İLGİ ÇOK İYİ
Hüner Yayınevi Stant Sorumlusu Fatih Zorlu da hafta içi öğrencilerin yoğun ilgisi olduğunu vurguladı. Zorlu, “Hafta içi öğrenciler çoğunlukta. Ortaokul ve lise düzenindeki öğrencilerin ilgisi biraz az. Tabi bunda bizim standımızın dini yayın ağırlıklı olmasının da etkisi var. O yaştaki öğrencilerin futbol gibi korku kitapları gibi popüler kültüre ilgisi var. Ama duyarlı öğrenciler de var. Geliyorlar, soruyorlar, bakıyorlar, ilgileniyorlar. Ben ilk defa katılıyorum fuara ama yoğunluk ilgi, alaka çok güzel” ifadelerini kullandı.
“ÖZGÜRLÜK İÇİN OKU” TEMASI ÖNEMLİ
Kubbealtı Yayınevi temsilcileri ise kitap fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen yıla oranla satışların azaldığını dile getirirken, “Kitap fiyatları ister istemez her sene artıyor. Bundan dolayı da alımlarda azalma var. Kağıt maliyetinden dolayı kitap fiyatları çok yükseldi. Yine ilgi alakadan memnunuz ama geçen seneye kıyasla düşme var” dediler.
Özgürlük İçin Oku sloganını da değerlendiren Kubbealtı Yayınevi temsilcileri, şöyle konuştu: “Her sene Konya Kitap Fuarı'nda bir tema oluyor. O tema üzerine organizasyon yapılıyor. Bu sene de malum 7 Ekim olaylarının yıldönümü sebebiyle Özgürlük İçin Oku, Filistin teması var. Olumlu buluyorum. Satışlara da olumlu yansıyor tabi bu. Hem genel olarak katılımcılara, yayıncılara da belli bir bilinç oluşturma açısından da faydalı."
ÖĞRENCİLERİN KATILIMI YOĞUN
Yazar Duran Çetin ise, “Benim geçmişten gelen bir okuyucu kitlem var Konya'da arayıp buluyorlar, geliyorlar bu açıdan bir sıkıntı yaşamadım. Son dönemde her alışverişte olduğu gibi okuyucunun kitap temininde de bir değişim yaşandı. İnternetten kitap getirtme ya da internet üzerinden kitap okuma yaygın. E-kitap olayının yaygınlaşması fiziki kitap satışlarını etkiliyor. Fuara katılım güzel. Özellikle de okullardan yoğun katılım var” diye konuştu.
*BURAK SALİH ÇEPECİ
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.