Konya'da üreticide mağdur tüketici de! Plansız Tarım zora soktu

Türkiye'nin tarım başkenti Konya'da ürünün üreticiden 10 ila 11 liraya çıkıyor ancak aynı ürünün vatandaşın sofrasına 300 liraya gelmesi hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ediyor
Konya'da üreticide mağdur tüketici de! Plansız Tarım zora soktu

BBN Haber’e konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarımdaki plansızlık sorunlarına dikkat çekerek üreticinin maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını, aracıların ise fiyatları artırarak gıda enflasyonunu büyüttüğünü belirtti. Kavuneker, üretim planlaması yapılmadığı sürece hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olmaya devam edeceğini vurguladı.

10333.jpg

Plansız Tarım Vurgusu

Tarımdaki problemlerin plansız tarımdan medyana geldiğini söyleyen Kavuneker, Türkiye’de planlı tarım olmadığını belirterek, “Çiftçinin ne ektiğinden, ne de biçtiğinden haberi yok. Çiftçiler bir sene önce hangi ürün para ettiyse o ürüne yöneliyor. Mesela geçtiğimiz sene karpuz üreticilerin yüzünü güldürdü, bu sebepten ötürü pek çok üretici karpuz yetiştirdi. Çiftçilerin çok fazla karpuz yetiştirdiğini gören aracılar ise nasıl olsa piyasadan istediğim fiyatta bulurum diyerek maliyetlerin altında fiyatlar verdi. Sonuç olarak üretici maliyetinin çok altına karpuzunu bir buçuk liradan satmaya mecbur hale geldi” diye konuştu.

bha-haber-ici-43.jpg

Ürünü üreticiden tüketiciye direkt ulaştırmamız lazım”

Üretim planlamasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Kavuneker, üreticiyle tüketici arasındaki aracıların fiyatı yükselttiğinin altını çizerek, "Üreticinin doğrudan ürününü piyasada satabiliyor olması lazım. Bunun için de Belediyelerin bu sürece dahil olması gerekiyor" dedi. Kavuneken, ürünün çiftçinin elinden çıktıktan sonra çok defa el değiştirdiğini bunun fiyatları arttırarak gıda enflasyonunu büyüttüğünü belirterek, “ Ürünü üreticiden tüketiciye direkt ulaştırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

bha-haber-ici-44.jpg

Çiftçinin bir ürün diktiğinde bir yıl öncesinde kaç para kazanacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Kavuneker, “ Verim Allah'a kalmış bir şey. Ona inancım sonsuz. Ama benim ürün satacağımda fiyatını öncesinde bilmem lazım. Buğday ektiysen bana diyecek ki senin buğdayını bu sene on liradan alacağım. Yani üretici buğday ektiyse buğdaydan domates ektiyse domatesten kaç para kazanacağını bilecek. Aynı zamanda bir yıl içerisinde mazot, gübre gibi harcamalar arılığında TEFE TÜFE karşılığında zam yapabileceğim ürünüme” diye ifade etti.

Tüketici de mağdur üretici de”

Piyasadaki ürünlerin pahalı olması sebebiyle tüketiminin azaldığını ifade eden Kavuneker, ürünün üreticiden 10 liraya 11 liraya çıktığını ancak aynı ürünün vatandaşın sofrasına 30 liraya girdiğini söyledi. Teşviklerin sanayiciye gittiğini ifade eden Kavuneker, “ Tüketici de mağdur, üretici de burada sadece sanayici memnun kalıyor. Üreticiden, tüketiciye kadar olan bütün zinciri halkasındaki insanları memnun etmek gerekir. “ ifadelerini kullandı.

Yeni Sezonlar İçin Adım Atıldı

Tarımda geçtiğimiz yıllardaki verimsizliğin plansız tarıma dayalı olduğunu bir kez daha vurgulayan Kavuneker, bu durumun yeni sezonlarında değiştiğini iletti. Kavuneker, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye çapında Ziraat Odaları ve çiftçilerle bir araya gelerek 2023-2024 sezonu için planlı tarım için adım attığını aktardı.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker şöyle konuştu:

"2024-2025 yılında üretim planlamasına geçildi bu yıl ilk defa üretim planlaması uygulanacak. Bu üretim planlamasına göre de destekleme modeli değişiyor. Bu kanunlaştı bizler de bu uygulamalar gerçekleşirse ülke tarımı iyi bir hale geleceğini düşünüyoruz."

bha-haber-ici-42.jpg

*Muhammet Kürşat Ercan

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.