Konya'da uzmandan vatandaşlara Ramazan uyarısı. Hızlı yemek tehlike saçıyor

Konya'da uzmandan vatandaşlara Ramazan uyarısı. Hızlı yemek tehlike saçıyor

Ramazan ayında iftar sofralarının büyüklüğü ve hızlı yemek yeme alışkanlığı, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, vatandaşları uyararak dikkatli olamaları noktasında uyardı.

Ramazan ayında iftar sofralarının büyüklüğü ve hızlı yemek yeme alışkanlığı, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, ani kan şekeri yükselişleri ve sonrasındaki düşüşlerin halsizlik, yorgunluk ve uyku haline neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Ramazan ayında su tüketiminin önemine vurgu yaparak, özellikle yağlı ve baharatlı yiyeceklerin bazı sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Öten, "Günlük en az 10-12 bardak su içmeliyiz. Çay ve kahve tüketimi fazla olduğunda susuzluk hissedilmeyebilir ancak bu içecekler vücudun su ihtiyacını artırıyor. Bu nedenle her çay ve kahvenin yanında mutlaka bir bardak su içmeliyiz" dedi.

İFTARDA HIZLI YEMEK REFLÜYE VE HALSİZLİĞE YOL AÇIYOR

Büyük sofralara oturmanın ve hızlı yemek yemenin sağlık açısından risk taşıdığına dikkat çeken Öten, "Düşmüş kan şekeriyle bir anda yemek yemek, kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından düşmesine neden olur. Bu da halsizlik, yorgunluk ve uyku halini beraberinde getirir. Ayrıca hızlı yemek yemek, reflü, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

İftarı açarken 1-2 bardak su içmenin önemli olduğunu belirten uzman diyetisyen, "Çorba içtikten sonra ana yemeğe geçmeden birkaç dakika mola vermek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca yemekten önce bir kase salata tüketmek mide boşalmasını yavaşlatarak tokluk hissini artırır" dedi.

TATLI SEÇİMİNE DİKKAT!

İftardan sonra tatlı tüketmek isteyenler için daha sağlıklı alternatifler öneren Öten, "Ev yapımı şekersiz kompostolar ve hoşaflar, su ihtiyacını karşılamak için iyi bir seçenek olabilir. Şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları veya az şekerli sütlü tatlılar tercih edilmeli" diye konuştu.

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinen uzmanlar, iftar ve sahurda hafif ve sağlıklı seçimler yaparak orucun daha rahat geçirilebileceğini belirtiyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.