Konya'da Yüzyıllara Meydan Okuyan Stratejik Karakol. İvriz’in En Yüksek Noktası
Konya tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmanın avantajıyla eşine nadir rastlanan tarihi yapılara sahip bir kent korunumunda. Binlerce yıllık tarihi yapılar arasında günümüze çok iyi korunup gelenler var. İşte onlardan birisi: İvriz Kalesi..
Halkapınar ilçesinde, tarihi İvriz Kaya Kabartması'na yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yükselen İvriz Kalesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir stratejik nokta oldu. Meşhur Horasan harcıyla inşa edilen kale, Hititler'den Asurlulara, Romalılardan Bizanslılara kadar birçok uygarlığın izlerini taşıyor.
İVRİZ KALESİ ASKERİ GÖZETLEME NOKTASI OLARAK KULLANILDI
Kaynaklara göre, İvriz Kalesi konumu itibarıyla adeta bir karakol işlevi görmüş, bölgedeki askeri hareketliliği kontrol altında tutmuştur. Yüzyıllar boyunca sayısız savaşa amansız cenklere sahne olmasına rağmen kalenin birçok yapısı ve surları günümüzde hâlâ ayakta kalmayı başarmıştır. Bu durum, kalenin mimari sağlamlığını ve stratejik önemini gözler önüne seriyor.
TUVANA KRALLIĞI'NDAN BİZANS’A UZANAN YOLCULUK
Bölgede hüküm süren Tuvana Krallığı’nın yıkılmasının ardından Halkapınar, Asurluların egemenliği altına girmiştir. M.Ö. 64 yılında tüm Anadolu ile birlikte Roma İmparatorluğu'nun topraklarına katılan bölge, 395 yılında imparatorluğun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalmıştır.
Arapların Bizans’a karşı yürüttüğü akınlar sırasında, Yermük Savaşı’nda Doğu Roma İmparatoru Heraklius’un mağlup edilmesiyle birlikte, Adana ve Tarsus üzerinden Toroslar’a kadar ilerleyen Araplar, Halkapınar ve Ereğli’nin bir kısmının gelirini Beytülmal’a gönderecek şekilde Bizans’la anlaşmaya varmıştır. Ancak Abbasi Devleti’nin zayıflamasıyla bölge tekrar Bizans kontrolüne geçmiş, İvriz ve çevresindeki kaleler Bizans ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılmıştır.
Fotoğraflar: Bülent Fakı Şengün /facebook
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.