Konya'daki bu arazilere teknoloji giremiyor. Kara saban geleneği sürüyor
Konya’da ova çiftçisi uydudan kontrol edilen ve değeri son model yarış arabaları ile kıyaslanan modern traktörlerle üretim yaparken dağlık bölgelerde ise halen asırlık gelenekler kullanılıp tarlalar eşeklerle sürülüyor.
TARIM SAVAŞÇISI BURADA KULLANILIYOR
Anadolu’da yüzyıllardır tarlaların vazgeçilmezi olan kara saban, modern teknolojilerin gölgesinde kaybolsa da bazı yörelerde halen “tarım savaşçısı” olarak kullanılıyor. Tarımsal üretimin geleneksel araçlarından kara saban adeta bir kültürel miras olarak nesilden nesile aktarılırken yüzlerce beygirlik, uydudan kontrol edilebilen ve fiyatı milyonlarca lira olan modern traktörlerin giremediği alanlarda hayvanlara koşulan eski kara saban tarlaları pamuk gibi yapıyor.
Hayvan gücü ve saban gibi geleneksel yöntemleri kullanarak tarla süren çiftçiler arasında Konya’nın bereketli topraklarına sahip Doğanhisar’ın Ayaslar Mahallesi üreticileri de yer alıyor. Traktörün giremediği ya da girdiği anda meyve ağaçlarına zarar vereceği alanlarda at veya eşek gibi yük hayvanları koşulup ilkel pulluklarla tarlalar ekime hazırlanıyor.
YÜZYILLARDIR BU YÖNTEM VAR
Bölge üreticilerinden Mehmet Arı ve Hasan Akyel, BBN Haber’e yaptıkları açıklamada, “Sarp arazilerde bölgemizde yüzyıllardır bu yöntem kullanılmaktadır. Halk tabiriyle ‘eşek pulluğu’ olarak adlandırılan basit sürme düzeneğine sahip bu aletlerle tarlalarımızı yeni ekim sezonuna hazırlıyoruz. Traktörlerin giremediği arazilerde bu geleneksel yöntem oldukça işe yarar ve çözüm odaklıdır.
Uzun yılar önce öküz, at ve katır gibi hayvanlarla çift sürerek tarlayı işlenmekteydi. Sonraki yıllarda traktörün yaygın bir şekilde tarımsal üretime girmesiyle bu yöntemler giderek unutuluyor. Ancak mahallemizde ve çevre mahallelerde eşek sabanı ile tarla sürmek halen kullanılan bir yöntemdir. İyi ve temiz iş çıkaran bu yöntemi biz de yıllardır kullanırız” dediler.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.