Konyalı gurmeden etliekmek tartışması. İnce uzun mu yoksa kısa geniş mi olur?
Konya'nın geleneksel etliekmeği hakkında yeni bir açıklama geldi. Uzun yıllar Anadolu’nun dört bir yanında “iyi” yemeğin peşinden koşan lezzet avcısı Celal Arpat, gastronomi serüvenini ekranlara taşıyor. Bir elektrik mühendisiyken yemek kültürüne olan merakı nedeniyle önce sosyal medyada ürettiği içeriklerle geniş kitlelere ulaşan akabinde tv programında sunuculuk yapan Celal Arpat, bu kez Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmeği gündeme taşıdı. Etliekmek tartışmalarına farklı bir pencereden yaklaşıp “kısa geniş mi” yoksa “ince uzun mu?” sorusunu takipçilerine yönelten Arpat görselde de eski Konya’nın orijinal sunumuyla yapılan etliekmeği kullandı.
HAKİKİ KONYA ETLİEKMEĞİ KISA VE GENİŞ OLUR
Konyalı olan gurme Celal Arpat, eski mekanlara ve ustalara çok meraklı ve onlara büyük saygı duyuyor. Arpat’ın paylaşımda bulunduğu geleneksel Konya etliekmeği bugünkünden farklı olarak kısa ve geniş olarak yapılıyor. Tarihi kayıtlara göre yaklaşık 800 yıldır Konya’da yapılan bu ekmek bilinenin aksine ince ve uzun değil, boyu daha kısa ve eni daha geniş, yani daha yassı bir formda.
Geleneksel usülde lezzetli bir etli ekmek yapmak için 220 gr ağırlığındaki hamur elle ince bir şekilde açıldıktan sonra üzerine toplam ağırlığı yaklaşık 400 gr olan et ve sebze karışımı harçtan bol bol seriliyor. Bu kadar ince bir hamurun üzerine bu miktarlardaki sebzeli karışımı eşit sermek ve bunu tezgahtan küreğe dağıtmadan, dökmeden almak gerçekten zor ama bu kadar emeğin sonucunda ortaya çıkan ürün ise eşsiz bir ziyafete dönüşüyor.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.