Konyalı sosyalist başkan sosyal medyanın gündeminde
Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanı Nurullah Efe Ankut seçim döneminin dikkat çeken isimlerinden birisi olmayı başardı. Milletvekili genel seçimleri öncesi TRT ekranlarında masayı yumruklayarak yaptığı konuşma ile dikkat çeken sosyalist başkan Ankut ardından mahkeme salonlarındaki ilginç görüntüleriyle sosyal medyanın gündemine geldi. HKP Genel Başkanı Nurullah Efe Ankut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla hâkim karşısına çıkarken mahkeme salonuna havada yumruklarını döverek girdi.
Sesi, hitabetindeki tonlamaları, jest ve mimikleriyle dikkat çeken başkan Ankut, Konyalı ve emekli bir öğretmen.
İşte sosyalist başkan Ankut'un özgeçmişi:
NURULLAH EFE ANKUT KİMDİR?
Nurullah Efe Ankut, 8 Kasım 1945'te Konya'da doğdu. Sırasıyla 14 Mayıs İlköğretim Okulu'nu, Konya Karma Ortaokulu’nu ve Konya Erkek Lisesi'ni bitirdi. Ardından üniversite eğitimi için İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünden 1972 yılında mezun oldu Ankut, öğrencilik yılları boyunca yaz tatillerinde inşaat işçisi olarak çalıştı.
Nurullah Ankut, sosyalist görüşleri ile lise yıllarında tanıştı. Sosyalizmi teorik olarak daha iyi kavramak adına felsefe öğrenimi yapmaya karar aldı. 1967 yılında, Türkiye Devrimci Hareketi'nin önderlerinden Hikmet Kıvılcımlı'nın teorisini benimsedi ve onun pratik ve teorik mücadelesini yürütmek adına İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği'ndeki çalışmalara katıldı. Bu derneğin faaliyetleri altında DİKÖB (Devrimci İşçi Köylü Öğrenci Birliği) adlı örgütü arkadaşları ile birlikte kurdu. 15-16 Haziran olayları sırasında gözaltına alındı ve bu sırada 1 ay kadar tutuklu olarak kaldı.
Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından 1972’de Mersin Mut Lisesi’nde öğretmenliğe atandı. 26 Kasım 1972'de Hacer Ankut ile evlendi ve eş durumundan Konya Gazi Lisesi’ne tayin oldu. Ancak siyasi faaliyetleri sebebiyle 1-1,5 sene sonra Müdürler Komisyonu kararı ile Konya Koleji’ne gönerildi ve burada 1976'ya kadar çalıştı. 1975 yazında Kırkağaç, Manisa'da kısa dönem olarak askerliğini yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TÖB-DER'deki eylemliliğinden dolayı Artvin'e bağlı Şavşat ve Yusufeli'ne; daha sonra Tunceli'nin Mazgirt Lisesi'ne ve Tunceli Öğretmen Okulu'na sürüldü. 1977 yılında siyasi eylemliliğine devam etmek amacıyla kendi isteği ile öğretmenlikten ayrıldı.
Nurullah Ankut, 12 Eylül Darbesi sonrasında kaçaklık hayatı sürmek zorunda kaldı, gözaltında işkenceye uğradı ve idamla yargılandı. 12 Eylül sonrası sol hareketlerin toparlanmaya başladığı dönemde, 1987 yılında tarihe “Kuruçeşme Toplantıları” olarak geçecek BTDK (Birlik Tartışmaları Düzenleme Kurulu) toplantılarında “Anarşi Yok! Büyük Derleniş!” parolası dahilinde komünist partinin reorganizasyonu olgusunu grubundaki taraftarları ile birlikte savundu. Eylül-Ekim 1989 yılında yayın hayatına başlayan “Devrimci Mücadele Dergisi”nin ilk sayısıyla yayın faaliyetlerine kaldığı yerden devam etti. 2005 yılına kadar devam edecek olan Devrimci Mücadele dergisinde devrimci hareketin derlenişi savunuldu. Aynı süreç içinde İnsan Hakları Derneğinde "Devrimci Mücadeleci İnsan Hakları Savunucuları" grubu içinde sınıfsal hareket temelinde insan hakları savunucusu olarak yer aldı. Grubundaki arkadaşları ile birlikte birçok işyeri işgalinin, grevin ve direnişin yönlendiricisi, örgütleyicisi oldu.
15 Haziran 2005 tarihinde legal olanaklardan yararlanmak üzerine eşitsiz bir yarışın olduğu üzerine yapılan değerlendirme sonrası grup partisi yöntemine geçilerek Halkın Kurtuluş Partisi kuruldu. Nurullah Ankut, partinin kurucusu oldu ve genel başkanlığa seçildi. Partinin gazetesi Halkın Kurtuluş Yolu'nda başyazı bölümünde yazılarına devam etmektedir. Ayrıca konuşmalarından, gazete yazılarından ve makalelerinden derlenen çok sayıda kitabın yazarıdır. 2013 yılında gerçekleşen Gezi Eylemlerine aktif bir şekilde katıldı. 2015 yılında Halkın Kurtuluş Partisi Konya Milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.