Konyalı üretici perişan! Maliyetler arttı, satışlar durdu

Konya'nın Ereğli ilçesinde bir çiftçi, 5 buçuk liraya mal ettiği domatesi aracılara 5 liraya satmak zorunda kaldığını belirterek tepkisini dile getirdi.
Konyalı üretici perişan! Maliyetler arttı, satışlar durdu

Ziraat mühendisi ve üretici Özgür Mutluer, sosyal medyada paylaştığı bir video aracılığıyla tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekti. Kendi tarlasında çektiği video ile Konyalı çiftçilerin yaşadığı zorluklara değinen Mutluer, "Gıda çetelerine karşı Türk çiftçisi olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu sömürüye son vermeliyiz!" ifadelerini kullandı.

3354179.jpg

Üretici Ürününü Maliyetinin Altında Satıyor

Domateste komisyoncuların fiyatı 5 lira olarak belirlediğini söyleyen Mutluer, "Tarlamda yetiştirdiğim ürünün toplama maliyeti de dahil toplam gideri 5 buçuk lira. Şu anda ürünümüzü maliyetinin altında satmak zorunda kalıyoruz," dedi.

20240529aw214933-0.jpg

Gıda Çetesi

Çiftçinin elinden 5 liraya alınan domatesin tüketicinin sofrasına 25 liraya ulaştığını belirten Mutluer, "Bu fiyat farkı kimin cebine gidiyor?" diye sordu. Komisyonculardan hallere, hallerden pazar ve marketlere kadar uzanan bir "gıda çetesi" olduğuna dikkat çeken Mutluer, "Bu çetenin amacı kara para aklamak ve Türk çiftçisini bitirmek," şeklinde konuştu.

pazar-alani-1.jpg

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, iki sezon boyunca tarlasını ekmeyen çiftçilerin arazilerinin devlet tarafından kiralanacağı yönündeki kararı hakkında da konuşan Mutluer, "Zaten yeni sezonlarda ekecek gücü kalmayan Türk çiftçisinin tarlası kimlere peşkeş çekilmek istenmektedir?" dedi.

"Üreten Biziz, Güç Bizim Elimizde"

Mutluer, çiftçilere seslenerek, "Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız. Tıpkı tüccarların yaptığı gibi tüm ürünlerimizde bir taban fiyat belirlemeli ve ürünlerimizi bu fiyattan satmalıyız. Aksi halde biz fakirleşirken, soygun düzeninin sahipleri zenginleşmeye devam edecek. Üreten biziz, güç bizim elimizde," diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.