Konyalı vatandaşlar arazilere akın etti. Demir çubuklarla mantar aradılar
Konyalı vatandaşlar havaların ısınmasını fırsat bilerek arazilere akın etti. Çumra, Seydişehir, Beyşehir, Hüyük ve Altınekin ilçeleri, merkezde ise Selçuklu Ardıçlı Mahallesi ve Karatay Mahallesi'nde arazilere akın eden vatandaşlar ellerinde kazma ve demir çubuk ile domalan mantarı peşine düştü. İnternette fiyatı bin ile 3 bin TL arasında değişen domalan (trüf - keme) mantarı yoğun alıcı buluyor.
KONYALILAR HAZİNE ARAR GİBİ ARIYOR
Konya'nın bereketli ovalarında bahar yağmurlarından sonra çıkan, bazı yörelerde trüf ve keme olarak da adlandırılan ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan domalan mantarı, hem geçim kaynağı hem de sofraları süsleyen efsane lezzet olarak kayıtlara geçiyor.
DEMİR ÇUBUKLARLA BULUNUYOR
İlçelerde farklı mevkilerdeki arazilere çıkan domalan mantarları, vatandaşlar tarafından demir çubuklar ve sopalarla, toprak altında define arar gibi aranıyor.
Belirli bir süre suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimlenen, sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar, bazı yörelerde ise kebap yapımında kullanılıyor.
DOMALAN MANTARI NEDİR?
Keme, Domalan, Tombalak, Topalak, Geme, kumi bir çeşit mantarıdır. (Terfezia,Trüf)
Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir. Yüzey genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengindedir. Ekzoperidyum 1-2 mm kalınlıkta olup kolayca soyulur. İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir. Baskil ilçemizin bir çok köyünde ilkbaharda bulunuyor Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşamaktadır. Protein açısından besleyici ve afrodizyak etkileri ile bilinmektedir.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.