Konyalı vatandaşlar çıkmaza girdi! Artık korkuyla yaşıyorlar

Konya ovası artık çöküyor! Vatandaşlarda ise tedirginlik artmaya devam ediyor. Konuyu özetleyen vatandaş, "Bir kaç gündür tedirginlik arttı. Uykuyu kaybettik. Şuurumuzu kaybetmek istemiyorum. Çıkmazın içindeyim" dedi.
Konyalı vatandaşlar çıkmaza girdi! Artık korkuyla yaşıyorlar

Konya’nın Karapınar ilçesi Reşadiye mahallesinde son zamanlarda meydana gelen yeryüzü yarıkları ve küçük çaplı obruklar vatandaşları tedirgin ediyor. İlçenin Reşadiye mahallesindeki Ekmekçi yaylası ve Cafer çık yaylasında son zamanda obruklar meydana geldi. Bölgede komşu olan Karakuyu, Ekmekçi, Cafer Şık ve Seyithacı yaylasında çok sayıda obruk bulunuyor. Adem Ekmekçi’ye ait tarla çevresindeki ağaçların olduğu bölge içinde derinliği 2 metre olan obruk meydana geldi. Yine başka bir vatandaşın tarlasında ise 2 metre derinliğinde baka bir obruk meydana geldi. Oluşan küçük çaplı obrukları derinleşmesi bekleniyor.

whatsapp-image-2024-08-21-at-12-49-59.jpeg

BÖLGEDE TEDİRGİNLİK HAKİM
Geçtiğimiz yıl ve bu Ağustos ayı içerisinde şeker pancarı ekili tarlada Fatih Şık adlı çiftçinin tarlasında oluşan obruk bölgede olan tedirginlikleri artırdı.
Fatih Şık’a ait ev ile tarlanın olduğu bölgede Jeofizik mühendisi Oğuz Kaan Kılıç, bir dizi metot kullanarak bölgedeki fiziki yönleri inceledi. Yeraltı suyu hareketliliğini rapor haline getirdi. Ekmekçi yaylasında yaşayan Adem Ekmekçi,bir çok obruk oluşuma şahitlik edenler arasında yer alıyor. Çiftçi Ekmekçi, 2 sene önce ağaçlar arasında bir obruk başlamıştı.

whatsapp-image-2024-08-21-at-12-49-59-2.jpeg

Şu anda ise birkaç gün önce hareketliği bölgede yaşayanlar fark ederek 2 metre derinliğinde küçük obruk oluştu.. Çokda genişlemiş durumda. Şu anda inmeye de devam ediyor ve aktif halde. Birkaç gün içeresinde derin bir çukur olacak diye tahmin ediyoruz. Yakınlarına yaklaşamıyoruz. Şu anda bu bölgedeki obrukların hepsi çalışıyor. Aşırı bir sıkıntı var. Sularda genelde bulanıklık var. Çocuklar meyve toplamaya geliyor. Bir şey olacak çocuklara diye korkuyoruz. Bu bölgeden gitmek istiyoruz. Bir can kaybı olmasını mı bekliyorlar. Afad’dan geldi gittiler. Riskli olduğunu belirttiler. Geceleri doğru dürüst uyuyamıyoruz. Geceleri kulağımız seste oluyor. ”Obruk mu olacak, çökecek miyiz ,sabaha çıkacak mıyız” diye düşünüyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-08-21-at-12-50-00.jpeg

Tarlasında bir yılda 2 obruk oluşan Fatih Şık adlı çiftçi ise 20 gündür uyuyamadığını belirterek devlet beni güvenli bölgeye taşısın çağrısında bulundu. Çiftçi Şık, Yaşadığım yeri ölçüyor. Neyin üzerinde yaşadığımı gösteriyorlar. Şu anda yaşam ile ölüm arasında bir ip. Çıkan sonuç tüm risk. En acısı pancar içindeki obruktu. Pancar içindeki obruğa alıştım. Hayvan ahırında iç kısımlarda ve evi dibinde obruk riski olduğunu ölçümlerde ortaya çıktı. Ülkeye çok şey ürettim. Eti ile sütüyle, tarımıyla, hayvancıkla çok şey ürettim. Ama bu ülke beni taşıyamadı. Bunu hak etmedim. Benin talebim bu düzeni bir yere taşımaları.. Başka yere kendi imkanımla taşınamam. Buna yaşımda yok maddi gücümde yok. Buraya Tırnaklarımı kazıyarak geldim. Bu düzenimi başka yere taşısınlar. Bana yer göstersinler. Bu ülkeye üreten bir insanım. Çevre bölgelerde tekrar obruklar oluştu. Bir kaç gündür tedirginlik arttı. Uykuyu kaybettik. Şuurumuzu kaybetmek istemiyorum. Çıkmazın içindeyim. Bu ülkeye üreten olarak el ucu ile tutulmayı hazmedemiyorum” dedi.

whatsapp-image-2024-08-21-at-12-50-00-1.jpeg

2 FARKLI KANALDA İLERLİYOR
Bölgede ölçümler yapan ve sonuçları rapor haline getiren Jeofizik Mühendisi Oğuz Kaan Kılıç, ”Sorunlu bölgede 2 farklı su kanalı tespit ettik. Bunlar obrukları oluşuma sebep oluyor. Bu bölgede kireçli topraklar yer alıyor. Bu taşlar erime boşlukları meydana getirmektedir. 4-5 farklı bölgeden elektrik ölçümleri aldık. Ölçüm sonucunda ev bölgesinde obruk riski tespit edildi. Bunun yanında hayvanların kaldığı ahırda da obruk riskleri tespit edildi. Bu riskin obruk oluşan tarla, ahıra doğu ve köyün içine doğru 2 farklı kanalda ilerlediğini gördük. Kendi içerisinde göçtüğü verisine ulaştık. İlk olarak 15 gün önce bir değimdi ölçtük. Bu bölgede tamamında kireçli olan bilgilerde obruk riskli olduğunu analiz ettik. Bu bölgede fay olan bir bölge. Bu fay titreşimiler sürekli meydana getirerek obruklarını zamanlamasını ve riskini artırmaktadır. Urdan bir an evvel gitmesi lazım. Bu nasıl olacak bilmiyoruz. yaşam alanını kısıtlayan bir durum. Yaklaşık 20tona yakın bir toprağın yer değiştiğini 15 gün içinde tespit ettik. Bu zamanla artacak. Her hangi bir depremle daha da artacak” diye konuştu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.